Mini pizze ziemniaczane
Skladniki:- 300 gram maki pszennej
- 2 ziemniaki
- kilka lisci bazylii
- 150 ml przecieru lub sosu pomidorowego
- 1mozzarella
- 5 lyzek oliwy z oliwek
- sol i pieprz
Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki i gotujemy je. Nastepnie robimy z nich puree.
Dodajemy make, sol, pieprz. Ciasto rozwalkujemy na grubosc 2 cm i wycinamy z niego krazki. Smazymy je na rozgrzanej patelni uprzednio polanej oliwa.
Usmazone krazki polewamy sosem pomidorowym, kladziemy kawalki mozzarelli i listki bazylii.
Mini pizze wkladamy do piekarnika na 5 minut. Kiedy mozzarella sie rozpusci, nasze mini-danie mozemy wyjac z pieca.
Nota: troche zmienilam ten przepis. Zamiast maki pszennej dodalam zytnia. W domu zabraklo mi bazylii, dodalam kapary.
Wyszla bardzo fajna przekaska na rozne okazje: urodziny dzieci, kolacja typu szwedzki bufet, "cos na zab" podczas ogladania telewizji...