Schiacciata di Pasqua
Skladniki:- 500 gram maki
- 250 gram cukru
- 80 gram masla
- 5 jaj
- 30 gram drozdzy piwnych
- 5 lyzek kandyzowanej skorki pomaranczowej
- 40 gram rodzynek
- 2 lyzki ziaren anyzu
Przygotowanie:
W polowie szklanki z ciepla woda rozpuszczamy drozdze, dodajemy 2 lyzki maki i odstawiamy chwile do wyrosniecia. Wyrosniete drozdze wlewamy do pozostalej maki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 2 godziny (przykrywamy sciereczka). Nastepnie dodajemy roztopione maslo, 4 jaja, cukier,starte w mozdziezu ziarna anyzu, skorke pomaranczowa, rodzynki i na nowo zagniatamy ciasto.
Odstawiamy do wyrosniecia na 2-3 godziny. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym zoltkiem.Ciasto wkladamy do formy wysmarowanej maslem i pieczemy okolo 30 minut w temperaturze 180 stopni.