Postanowilam troche poeksperymentowac w kuchni. A to dlatego, ze na "topine" jest malo przepisow. Oto moja propozycja:
Tarta z topinambur
Skladniki:- 1 kg ziemniakow
- 0,5 kg topinambur
- 1 duzy por
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- pol szklanki oliwy z oliwek
- sol i pieprz
Przygotowanie:
W jednym garnku z osolona woda gotujemy obrane ziemniaki. W drugim garnku z osolona woda gotujemy topinambur (nie obrana, tylko umyta szorstka szczoteczka).
Na patelni podsmazamy pora pokrojonego na kawalki (dosalamy go do smaku).
Ugotowane ziemniaki i topinambur mielimy razem w mikserze. Dodajemy oliwe z oliwek, tak by masa stala sie "gladka".
Dodajemy podsmazonego pora oraz pieprz. Na okraglej blasze rozkladamy ciasto francuskie, na nim mase warzywna.
Mozemy posypac ja startym parmezanem (ja w mojej wersji tego nie zrobilam). Tarte wkladamy do piekarnika na okolo 50 minut. Temperatura piekarnika to 180 stopni.