Strony

poniedziałek, 30 maja 2011

Barbotta

Wreszcie mialam chwileczke, zeby zajac sie nowa potrawa. Naprawde ostatnio brak czasu, dzien wydaje mi sie coraz krotszy. Czyzby obcieli kilka godzin?
Dzisiaj proponuje potrawe z rejonu Lunigiana. Tereny malo znano, ale coraz czesciej odkrywane przez cudzoziemnow, w tym oczywiscie Polakow. Podaje przepis:

Barbotta
Skladniki:
  • 300 gram maki kukurydzianej
  • 1 biala cebula
  • 3 lyzki oliwy z oliwek
  • 50 gram startego parmezanu
  • 2 szklanki mleka
  • sol
Przygotowanie:
Cebule obieramy ze skorki, drobno szatkujemy i pozostawiamy 2 godziny w zimnej wodzie.

Cebule w wodzie mozemy pozostawic w paru kawalkach, a dopiero potem poszatkowac

Nastepnie odsaczamy ja, wkladamy do naczynia, do ktorego wrzucamy rowniez: make kukurydziana, mleko, starty ser, 2 lyzki oliwy z oliwek, sol. Dokladnie mieszamy (mozemy uzyc tez miksera elektrycznego,tylko na bardzo malych obrotach).
 
Prostokatna blache wysmarowujemy oliwa, po czym wlewamy do niej mase kukurydziana. Wkladamy do piekarnika na 35 minut, pieczemy w temperaturze 180 stopni.


Barbotte kroimy w kwadraciki i podajemy ja na przyklad z wedlina.