Torta di pane e amaretti
Skladniki:- 1 kg czerstwego chleba
- 1 litr mleka
- 3 lyzki cukru
- 200 gram ciasteczek amaretti
- 3 jaja
- 40 gram rodzynek
- troche masla do wysmarowania formy
Przygotowanie:
W robocie kuchennym rozdrabniamy ciasteczka amaretti. Kroimy na kromki chleb, wkladamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Odczekujemy 20 minut, by chleb wchlonal mleko.
Wkladamy go robota kuchennego i dodajemy cukier, rozdrobnione amaretti, 3 zoltka i wszystko razem miksujemy. W garnuszku ubijamy bialka na sztywna piane. Z robota kuchennego wyjmujemy mase chlebowa, wlewamy ja do miski. Dodajmy rodzynki oraz piane z bialek.
Wszystko delikatnie mieszamy.
Do tortownicy wysmarowanej maslem wlewamy mase chlebowa.
Wkladamy do piekarnika (180 stopni) i pieczemy przez 20 minut.
Toskanskie ciasto chlebowo migdalowe