Frittelle di mele
Skladniki:- 2 duze jablka
- 150 gram maki
- 1 jajo
- 2 lyzki oliwy z oliwek
- cukier puder do posypania
- woda
- olej do smazenia
Przygotowanie:
Obieramy jablka ze skorki, Pozbawiamy je srodka i tniemy na plastry o grubosci 0,5 cm.
Zoltko oddzielamy od bialka. Do miski wrzucamy make, zoltko, oliwe i dodajemy tyle wody, zeby zrobic niezbyt geste ciasto. Bialko miskujemy na sztywna piane, dodajemy do ciasta.
Mieszamy. W ciescie maczamy plastry jablek i obtaczamy je po obydwu stronach.
Plastry jablek wrzucamy na rozgrzany olej (oliwe). Smazymy do momentu kiedy frittelle zbrazowieja.
Gotowe kladziemy na papierowym reczniku, w celu wchloniecia oleju.
Nasze frittelle ukladamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Frittelle di mele