Oto zwycieski przepis:
Krem z pomidorow
Skladniki:
2 kg dojrzalych i miekkich pomidorów
zabek czosnku
garsc ulubionych ziól: bazylia, oregano, moze byc tez pietruszka
oliwa
filizanka mleka
sól, pieprz (ewentualnie przyprawa typu warzywko), czerwona slodka papryka w proszku, cukier
Przygotowanie:
Pomidory nalezy sparzyc wrzatkiem i obrac ze skórki, nastepnie pokroic w cwiartki i wlozyc do duzego garnka. Dodac odrobine oliwy, czosnek, doprawic do smaku ulubionymi przyprawami i suszonymi ziolami, dodac takze cukier, który neutralizuje kwasny smak pomidorów. Gotowac na wolnym ogniu przez 20 – 30 minut. Gdy pomidory sa miekkie nalezy je zmiksowac na krem, nastepnie dolac mleko – tyle ile potrzeba by uzyskac pozadana konsystencje zupy.
Propozycja podania:
Goraca zupe pomidorowa nalewamy do glebokich talerzy, kazda porcje posypujemy serem mozzarella pokrojonym w paseczki, polewamy odrobina oliwy i gotowe! Kazdy wedlug uznania moze doprawic zupe swiezo mielonym pieprzem i granulowanym czosnkiem. Najlepiej smakuje z chrupiacym pieczywem, doskonale sa buleczki z dynii.
Gratuluje!