Jeszcze w starym roku, tak jak w 2010, postanawiam brac udzial w konkursie na Blog Roku 2011. Zapraszam na:
Strony
▼
sobota, 31 grudnia 2011
Soczewica w Nowy Rok
We Wloszech (rowniez w Toskanii) podczas sylwestrowej kolacji je sie soczewice. Przynosi podobno pieniadze! W moim przypadku to sie jeszcze nie sprawdzilo. Jem ja wiec dlatego, ze to bardzo smakowite, wegetarianskie danie. Podaje przepis:
300 gram soczewicy do namoczenia
2 marchewki
2 biale cebule
2 lodygi selera naciowego
400 gram przecieru pomidorowego lub pomidorow w puszce typu "pelati"
3 lyzki oliwy z oliwek
kilka lisci szalwii
szczypta soli
Przygotowanie:
Przez całą noc moczymy soczewice w wodzie.
Soczewica na Nowy Rok
Skladniki: 300 gram soczewicy do namoczenia
2 marchewki
2 biale cebule
2 lodygi selera naciowego
400 gram przecieru pomidorowego lub pomidorow w puszce typu "pelati"
3 lyzki oliwy z oliwek
kilka lisci szalwii
szczypta soli
Przygotowanie:
Przez całą noc moczymy soczewice w wodzie.
- Na patelnie, na której rozgrzaliśmy oliwę wrzucamy pokrojoną na kawałki: marchewkę, cebule oraz seler naciowy. Dodajemy pokrojoną na kawałki szałwie oraz przecier pomidorowy. Dusimy przez 15 minut.Na końcu dodajemy ugotowana soczewice z warzywami i dusimy przez 10 minut.Danie z soczewicy najlepiej smakuje, jak jest gorace.
ps. W tradycyjnym,toskańskim przepisie dodajemy również 30 gram surowego boczku oraz 300 gram kiełbasy obranej ze skórki.