piątek, 9 listopada 2012

Czekoladowy dzem jablkowy

Sezon jablkowy w pelni. Na eko targu w Olmi pan Valentini oferowal trzy rodzaje jabluszek. W tym zielone, ktore wspaniale nadaly sie na moj dzisiejszy dzemik!

Wloski czekoladowy dzem jablkowy

Skladniki na 2 sloiki:

500 gram zielonych jablek
250-300 gram cukru (ja dodalam trzcinowego)
1 cytryna
1 opakowanie cukru waniliowego
20 gram gorzkiego kakao


Przygotowanie:
W malym pojemniku mieszamy cukry z kakao.


Obieramy jablka i kroimy na male kawaleczki. Wkladamy je do niemetalowego garnka (ja mialam gliniany). Zalewamy sokiem z cytryny i otarta skorka z cytryny. Wsypujemy mieszanke cukrowo-kakaowa.


Gotujemy na wolnym ogniu, mieszamy co jakis czas drewniana lyzka. Kiedy jablka beda miekkie, odstawiamy je z ognia i miksujemy na jednolita mase.















Ponownie kladziemy na malym ogniu az do momentu kiedy dzem bedzie wrzal. Przelewamy go do sloikow oraz pasteryzujemy.
Dzem ma czekoladowy smak, ale slodkosc zostaje przelamana kwaskowatoscia cytryny. Co mi sie bardzo podoba! Polecam :)

Czekoladowy dzem jablkowy na kromce chleba, gotowy do zjedzenia!

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie eksperymenty kulinarne!
    Robilam maliny i czarne porzeczki z czekolada,teraz trzeba sprobowac cos rodem z Toskanii.

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszam po nominacje do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To w garnkach glinianych można gotować? Nie napisałaś, Olu, ile kakao...
    renata, polonia-sardynia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, przegapilam kakao, 20 gram.
      w garnkach glinianych jak najbardziej :)

      Usuń
  4. Wiedziałam kiedy wpaść:)Zapraszam po wyróżnienie
    http://nagorzeroze.blogspot.com/2012/11/nominowana-i-nominujaca.html

    OdpowiedzUsuń
  5. z punktu widzenia jablka to jakas toskanska masakra mikserem mechanicznym :D swietny blog:) az zglodnialam!!
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam za misker, to dlatego, ze czlowiek chce szybciej...
      pozdrawiam, A.

      Usuń