Wloski czekoladowy dzem jablkowy
Skladniki na 2 sloiki:
500 gram zielonych jablek
250-300 gram cukru (ja dodalam trzcinowego)
1 cytryna
1 opakowanie cukru waniliowego
20 gram gorzkiego kakao
Przygotowanie:
W malym pojemniku mieszamy cukry z kakao.
Obieramy jablka i kroimy na male kawaleczki. Wkladamy je do niemetalowego garnka (ja mialam gliniany). Zalewamy sokiem z cytryny i otarta skorka z cytryny. Wsypujemy mieszanke cukrowo-kakaowa.
Gotujemy na wolnym ogniu, mieszamy co jakis czas drewniana lyzka. Kiedy jablka beda miekkie, odstawiamy je z ognia i miksujemy na jednolita mase.
Ponownie kladziemy na malym ogniu az do momentu kiedy dzem bedzie wrzal. Przelewamy go do sloikow oraz pasteryzujemy.
Dzem ma czekoladowy smak, ale slodkosc zostaje przelamana kwaskowatoscia cytryny. Co mi sie bardzo podoba! Polecam :)
Czekoladowy dzem jablkowy na kromce chleba, gotowy do zjedzenia!
Uwielbiam takie eksperymenty kulinarne!
OdpowiedzUsuńRobilam maliny i czarne porzeczki z czekolada,teraz trzeba sprobowac cos rodem z Toskanii.
zapraszam po nominacje do mnie ;)
OdpowiedzUsuńTo w garnkach glinianych można gotować? Nie napisałaś, Olu, ile kakao...
OdpowiedzUsuńrenata, polonia-sardynia
Przepraszam, przegapilam kakao, 20 gram.
Usuńw garnkach glinianych jak najbardziej :)
Wiedziałam kiedy wpaść:)Zapraszam po wyróżnienie
OdpowiedzUsuńhttp://nagorzeroze.blogspot.com/2012/11/nominowana-i-nominujaca.html
z punktu widzenia jablka to jakas toskanska masakra mikserem mechanicznym :D swietny blog:) az zglodnialam!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
przepraszam za misker, to dlatego, ze czlowiek chce szybciej...
Usuńpozdrawiam, A.