Patate all'ortolana
Skladniki:
6 sredniej wielkosci ziemniakow
1 duza cebula
6 listkow bazylii
2-3 zabki czosnku
250 ml przecieru pomidorowego
6 lyzek oliwy z oliwek
okolo 250 ml rosolu (warzywnego lub miesnego) lub wody
sol
Przyrzadzenie:
Ziemniaki obrac ze skorki, pokroic na dosc duze kawalki. Obrac zabki czosnku, drobno posiekac.
Na patelni, na ktorej uprzednio rozgrzalismy oliwe z oliwek wrzucamy: czosnek, nastepnie cebule pokrojona na male kawalki.
Gdy cebula zarumieni sie dodajemy przecier pomidorowy oraz listki bazylii. Wszystko dusimy na wolnym ogniu przez 50-60 minut.
Jesli ziemniaki zaczna przywierac do patelni, nalezy dodac troche rosolu lub wody. Pod koniec gotowania przecier pomidorowy musi byc gesty, a ziemniaki miekkie (ale nie rozpadajace sie).