Wracajac do toskanskiego przepisu na dynie musze napisac, ze spodobal mi sie i to bardzo! Nutka pikantego peperoncino i slodkiej dyni daje rewelacyjny smak. Polecam i jeszcze raz polecam! Niestety by zjesc to danie, trzeba sie napracowac. Ocencie sami:
Zucca rifatta
Skladniki:400 gram dyni
1 biala cebula (sredniej wielkosci)
3 zabki czosnku
2 male marchewki
12 lisci bazylii
peperoncino
300 ml przecieru pomidorowego
3-4 lyzki maki
olej do smazenia
3 lyzki oliwy z oliwek
sol
Zucca rifatta
Przygotowanie:
Dynie obrac ze skory i pokroic na dosc duze kawalki.
Obtaczamy je w mace i smazymy na glebokim oleju na "zloty kolor".
Usmazone kawalki dyni odcedzamy i kladziemy na talerzu wylozonym papierowym recznikiem (w ten sposob tluszcz wchlonie sie w papier).
Na patelnie, na ktorej uprzednio podgrzalismy oliwe z oliwek, wrzucamy drobno posiekane dwa zabki czosnku. Nastepnie dodajemy pokrojona: cebule, marchewke, 8 listkow bazylii i peperoncino (ilosc zalezy od Was).
Gdy wszystko sie ladnie podsmazy dolewamy przecier pomidorowy i dusimy na malym ogniu do momentu az przecier zgestnieje.
Dodajemy usmazona dynie.
Danie przekladamy do glebokiego, zaroodpornego naczynia. Wierzch posypujemy posiekanymi 4 listkami bazylii i 1 zabkiem czosnku (oczywiscie jesli chcecie, mozna dodac wiecej bazylii i czosnku).
Calosc wkladamy do pieca na okolo 15 minut (180 stopni).