Strony

Toskańskie dania warzywne


Fagioli all'uccelletto
Składniki:
1 kg białej fasolki (świeżej lub suchej, jeśli suchej to namoczonej w zimnej wodzie przez przynajmniej 12 godzin)
400 gram świeżych pomidorów
2 lub 3 ząbki czosnku
szałwia
100 gram oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Gotujemy fasolkę w osolonej wodzie. Do przygotowania potrawy używamy garnka z ceramiki. W między czasie podsmażamy na oliwie czosnek pokrojony na drobniutkie kawałeczki. Dodajemy ugotowaną fasolkę, dusimy, następnie dodajemy przetarte pomidory,szałwię, sól i pieprz. Gotujemy przez pół godziny.

Toskanska peperonata
Skladniki dla 2 osob:
  • 2 duze papryki (kolor do wyboru)
  • 1 biala cebula
  • 1 zabek czosnku
  • 2-3 swieze pomidory
  • 1 szklanka bialego wina
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • sol i pieprz
Przygotowanie:
Na patelnie wlewamy oliwe, gdy bedzie goraca wrzucamy na nia czosnek oraz cebule pokrojone na drobne kawaleczki. Kiedy cebula sie zarumieni dodajemy pomidory pokrojone na kawalki oraz wino. Dusimy az do momentu kiedy wyparuje wino. Dodajemy pokrojona papryke, dodajemy soli i pieprzu.
Dusimy pod przykryciem 20-30 minut. Jesli potrzeba mozemy dodac troszke wody.

Tuttoinsieme
Skladniki:
2 ziemniaki
3 duze cukinie
1 duza czerwona cebula
150 ml oliwy z oliwek
sol i pieprz

Przygotowanie:
Kroimy drobno cebule, a reszte warzyw w grube plastry. Mieszamy je ze soba. Na patelnie wlewamy oliwe, dodajemy warzywa, przyprawiamy sola i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez 20-30 minut, pamietajac by potrawe mieszac co jakis czas.

Chiucco
Skladniki:
  • 500 gram szpinakow
  • 3 ziemniaki sredniej wielkosci
  • 1 biala cebula
  • 3 cukinie
  • 2 lyzki maki kukurydzianej
  • 1 jajo
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 lyzki oliwy z oliwek
  • sol i pieprz


Przygotowanie:
W osolonej wodzie gotujemy szpinak (uprzednio umyty, mozemy tez uzyc mrozonego szpinaku). Odcedzamy go, wyciskamy z wody, tniemy na drobne kawaleczki.
Obrane ziemniaki i cukinie kroimy na male kawalki, gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy. W duzym naczyniu mieszamy szpinak, cukinie, ziemniaki, pokrojona na kawalki cebule, make kukurydziana, jajo, 2 lyzki oliwy, sol i pieprz.
3/4 ciasta francuskiego rozkladamy w prostokatnej formie. Na ciasto wlewamy mase warzywna, zakrywamy pozostala czescia ciasta francuskiego. Wierzch nakluwamy widelcem i pokrapiamy oliwa.
Wkladamy do piekarnika na 30-35 minut (temperatura 180 stopni) do momentu az ciasto lekko zbrazowieje.


Pieczone ziemniaki z prawdziwkami
Skladniki:
500 gram ziemniakow
250 gram swiezych prawdziwkow (lub ewentualnie 20 gram suszonych prawdziwkow)
2 lyzki startego parmezanu
1 lyzka tartej bulki
4 lyzki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki wraz ze skorka.
Kiedy sa jeszcze twardawe wyjmujemy je z wody, obieramy. Kroimy na grube plastry.
Na patelnie wlewamy oliwe i podsmazamy prawdziwki (jesli swieze to musimy je oczyscic z ziemi, dokladnie umyc i pokroic na cienkie plasterki; jesli suszone to najpierw musimy je moczyc kilka godzin w zimnej wodzie, nastepnie pokroic na drobne kawalki).
Na blasze lub w naczyniu zaroodpornym (uprzednio posmarowanym oliwa) ukladamy warstwe ziemniakow, prawdziwkow. Posypujemy tarta bulka, oliwa pozostala ze smazenia prawdziwkow. Ukladamy nastepne dwie warstwy ziemniakow i prawdziwkow. Wierzch potrawy posypujemy startym parmezanem, polewamy oliwa.
Wkladamy do pieca na okolo 30 minut (pieczemy w temperaturze 180 stopni). Ziemniaki sa gotowe kiedy nabiora zlotawego koloru.