Brutti ma buoni z Prato
Podaje bardzo prosty przepis na toskanskie ciasteczka. Przepis z miasta Prato:Skladniki:
- 250 gram zmielonych orzechow laskowych
- 250 gram zmielonych migdalow
- 500 gram cukru
- 6 bialek
- starta skorka z 1 cytryny
Przygotowanie:
Z bialek i cukru ubijamy na sztywno piane. Kiedy piana bedzie gotowa dodajemy starta skorke z cytryny, zmielone migdaly i orzechy. Delikatnie mieszamy. Na blasze przykrytej papierem do pieczenia formulujemy ciasteczka. Odstawiamy je by "odpoczely" przez minimum 6 godzin, nastepnie wkladamy do pieca i pieczemy przez 20 minut (w temperaturze 150 stopni). Po wyjeciu z pieca ciasteczka mozemy posypac cukrem pudrem.
Schiacciata con l'uva
Do przygotowania ciasta potrzebujemy malutkie, czarne winogrona, z mala iloscia pestek (rosna one rowniez w Polsce). Obrywamy je do glebokiego naczynia.
Na patelni ogrzewamy oliwę z oliwek i trochę rozmarynu. Następnie odcedzamy oliwę od rozmarynu.
Oto przepis na ciasto:
Oto przepis na ciasto:
- 350 - 400 gr maki
- 20 gr drozdzy piwnych
- 1 szklanka wody
- 4 lyzki cukru
- 4 lyzki oliwy z oliwek
- sol
Przygotowanie:
W szklance cieplej wody rozpuscic drozdze. Odstawic na chwile do wyrosniecia. Do glebokiego naczynia (np.miski) wsypac make, dolac drozdze, 4 lyzki cukru, 4 lyzki oliwy i szczypte soli. Wyrobic ciasto, po czym przykryc je sciereczka i odstawic na 1 godzine w cieplym miejscu. Cd... Ciasto mozna rowniez wyrobic z z odcedzoną aromatyzowaną oliwą. Kiedy ciasto wchłonie oliwę dzielimy je na dwie części: pierwszą rozwałkowaną rozkładamy na blasze posmarowanej oliwą. Na niej kładziemy, a raczej wciskamy jedną po drugiej kulki winogron. Cukrzymy lekko warstwę winogron i przykrywamy ją drugą częścią ciasta. Na wierzchu rozkładamy warstwę winogron i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika. Kiedy ciasto nabierze złotego koloru możemy je wyjac z piekarnika i podawac do jedzenia.
Pandiramerino (Pan di Ramerino)
Składniki:
- 500 gram maki
- 75 gram cukru
- 50 gram oliwy z oliwek
- 50 gram drożdży piwnych
- 150 gram rodzynek
- rozmaryn roztarty
- sól
- 1 żółtko
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę z cukrem, usypujemy górkę, na środku robimy dziurkę i wlewamy do niej oliwę, drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie. Wyrabiamy ciasto, dodajemy trochę soli. Na końcu dodajemy rozmaryn i rodzynki namoczone wcześniej w wodzie (przez 10 minut) i osuszone ściereczka. Wyrabiamy ciasto, jeśli będzie zbyt gęsto dodajemy wodę, a następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez około pół godziny. Wyrabiamy bułeczki, które lekko nacinamy nożem (kształt krzyża), smarujemy ich wierzch roztrzepanym żółtkiem.
Na wysmarowanej masłem blasze rozkładamy bułeczki i pieczemy w piekarniku w 180° stopni przez około 10 minut.
Jezynowa tarta
Skladniki:
- 500 gram maki pszennej
- Dzem domowy z jezyn
- 3 jaja
- 1 ½ szklanki cukru pudru
- 250 gram masla,
- Skorka z cytryny
Przygotowanie:
Usypujemy gorke z maki, na srodku robimy dziurke do ktorej wrzucamy cukier,jaja, maslo i kawaleczki skorki cytrynowej. Zagniatamy ciasto.
Do wysmarowanej maslem formy wkladamy ¾ ciasta, brzeg formy musi byc zalepiony ciastem. Nastepnie rozkladamy rownomiernie dzem jezynowy.Na koncu robimy dlugie ruloniki z ciasta i ukladamy je tak na dzemie,by stworzyly “kratke” na ciescie. Pieczemy w piekarniku przez okolo pol godziny.
Melatello con le noci
Skladniki:
- 300 gram miodu
- 500 gram maki pszennej
- 2 jaja
- 30 gram oliwy z oliwek
- 100 gram obranych zmielonych wloskich orzechow
- proszek do pieczenia
- maslo do wysmarowania formy
- do ozdoby: 50 gram wloskich orzechow
- 100 gram miodu
Przygotowanie:
Do jaj dodajemy make i miksujemy.Wlewamy roztopiony cieply miod, zmielone orzechy, oliwe i proszek do pieczenia. Ciasto wlewamy do formy uprzednio wysmarowanej maslem i pieczemy w temepraturze 180 stopni.
W miedzy czasie przygotowujemy polewe do ciasta:do garnuszka wlewamy 100 gram miodu i pozostawiamy go na malym ogniu az stanie sie karmelem (nabierze brazowawego koloru), na koncu wrzucimy dosc duze kawalki orzechow. Kiedy ciasto bedzie upieczone,wyjmujemy je z piekarnika i polewamy masa karmelowa.
Wyrabiamy ciasto z: maki, 2 lyzek cukru, jaj i szczypty soli. Stolnice posypujemy dosc gruba warstwa maki. Rozwalkowujemy ciasto.Smarujemy je wycisnietym sokiem z cytryny, posypujemy 4 lyzkami cukru i starta skorka z cytryn. Zawijamy ciasto w rulon. Kroimy go da paski o szerokosci 1,5 cm.Ruloniki wrzucamy na patelnie z rozgrzanym olejem. Smazymy do momentu az zbrazowieja.Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Arrotolati al limone
Skladniki na 6 osob:- 12 lyzek maki
- 6 lyzek cukru
- 4 jaja
- 4 cytryny
- szczypta soli
- olej do smazenia
- cukier puder do posypania
Wyrabiamy ciasto z: maki, 2 lyzek cukru, jaj i szczypty soli. Stolnice posypujemy dosc gruba warstwa maki. Rozwalkowujemy ciasto.Smarujemy je wycisnietym sokiem z cytryny, posypujemy 4 lyzkami cukru i starta skorka z cytryn. Zawijamy ciasto w rulon. Kroimy go da paski o szerokosci 1,5 cm.Ruloniki wrzucamy na patelnie z rozgrzanym olejem. Smazymy do momentu az zbrazowieja.Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Arrotolati al limone
Croccolato di Siena
Skladniki na 6 slodkosci:
- 3 lyzki cukru
- 6 lyzek miodu
- 50 gram obranych orzechow laskowych
- 50 gram obranych migdalow
- skorka z polowy pomaranczy
- troche skorki z cedru (ja nie dodalam,bo nie mialam)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy 3 lyzki cukru z 3 lyzkami miodu. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kandyzowana skorke z pomaranczy.Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojone na kawalki orzechy, migdaly i polewamy 3 lyzkami miodu. Ksztaltujemy male prostokaty (forma batonika). Odstawiamy do ostygniecia i zastygniecia. W kapieli wodnej rozpuszczamy czekolade i polewamy nia nasze Croccolato (obtaczamy Croccolato w czekoladzie).
Croccolato di Siena
Scarpaccia viareggina
Skladniki:
- 500 gram cukinii
- 150 gram maki
- 150 gram cukru
- 2 jaja
- 50 gram masla
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- pol szklanki mleka
- sol
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
W glebokim naczyniu wsypcie make, cukier, jaja, roztopione maslo, cukier waniliowy, letnie mleko i szczypte soli. Wymieszajcie wszystkie skladniki. Dodajcie cukinie pokrojona na cienkie plasterki. Mase cukiniowa wklejcie do tortownicy uprzednio wysmarowanej oliwa z oliwek. Pieczcie przez 1 godzine w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie:
W polowie szklanki z ciepla woda rozpuszczamy drozdze, dodajemy 2 lyzki maki i odstawiamy chwile do wyrosniecia. Wyrosniete drozdze wlewamy do pozostalej maki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 2 godziny (przykrywamy sciereczka). Nastepnie dodajemy roztopione maslo, 4 jaja, cukier,starte w mozdziezu ziarna anyzu, skorke pomaranczowa, rodzynki i na nowo zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrosniecia na 2-3 godziny. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym zoltkiem.Ciasto wkladamy do formy wysmarowanej maslem i pieczemy okolo 30 minut w temperaturze 180 stopni.
W garnuszku rozpuszczamy maslo. Jaja miksujemy z cukrem na biala mase. Dodajemy do niej: make, mleko, maslo, alkohol, szczypte soli, proszek do pieczenia, starta skorke z cytryny.Okragla forme z dziurka smarujemy maslem. Wlewamy do niej ciasto, ktore pieczemy przez okolo 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Miksujemy zoltka z cukrem. Dodajemy pozostale skladniki i dokladnie wszystko mieszamy. Do malych foremek wlewamy po dwie lyzki ciasta. Pieczemy 15-20 minut w tmperaturze 180 stopni.
Przygotowanie:
Przez cala noc moczymy w wodzie fasole. Nastepnie gotujemy ja w osolonej wodzie. Mielimy w mikserze na jednolita mase. Dodajemy do niej zoltka,make,cukier,skorke pomaranczowa i proszek do pieczenia. Na koncu ubijamy piane z bialek i dodajemy ja do ciasta. Prostokatna forme smarujemy maslem i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie:
Moczymy rodzynki w cieplej wodzie (przez pol godziny). Nastepnie osuszamy na sciereczce i mieszamy z 1 lyzka maki. Jaja miksujemy z cukrem na jednolita jasna mase. Dodajemy schlodzone, stopione maslo oraz rodzynki, starta skorke cytrynowa i pomaranczowa. Dokladnie mieszamy. Powoli dodajemy 2 rodzaje maki, proszek do pieczenia, owoce kandyzowane. Mieszamy mikserem. Jesli ciasto jest zbyt geste, dodajemy mleko. Okragla forme wysmarowujemy maslem, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest juz suche, jesli na czubku jest jeszcze mokre, to oczywiscie przedluzamy czas pieczenia. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Skladniki na ciasto:
Skladniki na farsz:
Ze wskazanych wyzej skladnikow zagniatamy ciato. Tworzymy z niego kule, owijamy w celofan i wkladamy do lodowki na min. 30 minut. Obieramy czeresnie z pestek, kroimy na polowe, mieszamy z cukrem, starta skorka z cytryny oraz likierem. Pozostawiamy na 1 godzine. Wyjmujemy ciasto z lodowki, rozwalkowujemy je grubo na posypanej maka stolnicy. Z ciasta wykrawamy prostokaty, na kazdym z nich kladziemy po 2-3 czeresnie. Ksztaltujemy ravioli. Rozkladamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Wkladamy do pieca na 10-15 minut, nagrzanego do 180 stopni. Gotowe ravioli posypujemy cukrem pudrem.
Do miski wsypujemy make, jaja, 20 gram cukru, proszek do pieczenia, ziarna anyzu, mleko i oliwe. Zagniatamy ciasto, ktore odstawiamy na pol godziny.
Z ciasta formujemy cienkie paski o dlugosci 10-12 cm, zlepiamy konce i odkladamy na blache (wylozona papierem do pieczenia).
Ciasteczka pieczemy okolo 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy z pieca i odstawiamy do ostygniecia.
Do malego garnuszka wlewamy szklaneczke wody, dodajemy 130 gram cukru.Gotujemy na wolnym ogniu do momentu kiedy woda zaczyna "gestniec". Utworzy sie syrop cukrowy, w ktorym maczamy nasze ciasteczka.
Nastepnie odlawiamy je i odstawiamy do wyschniecia (najlepiej na jakiejs kratce).
W robocie kuchennym rozdrabniamy ciasteczka amaretti. Kroimy na kromki chleb, wkladamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Odczekujemy 20 minut, by chleb wchlonal mleko. Wkladamy go robota kuchennego i dodajemy cukier, rozdrobnione amaretti, 3 zoltka i wszystko razem miksujemy. W garnuszku ubijamy bialka na sztywna piane. Z robota kuchennego wyjmujemy mase chlebowa, wlewamy ja do miski. Dodajmy rodzynki oraz piane z bialek. Wszystko delikatnie mieszamy.
Do tortownicy wysmarowanej maslem wlewamy mase chlebowa. Wkladamy do piekarnika (180 stopni) i pieczemy przez 20 minut.
W robocie kuchennym miksujmy: orzechy i ziarna anyzu. Dodajmy do nich pokrojona na kawalki skorke pomaranczowa i cynamon.
Do garnuszka wlewamy wody oraz cukier. Gotujemy do momentu, az utworzy nam sie lepki syrop. Wsypujemy do niego nasza mieszanke orzechowa i mieszamy.
Do plastikowej miski lub garnka wsypujmy make oraz syrop orzechowy. Zagniatamy ciasto. Jesli potrzeba dodajemy troche maki. Z ciasta formujemy dlugie, 1,5-2 centymetrowe ruloniki, ktore zamykamy na koncach. Rozkladamy je na blasze pokrytj papierm do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Moja rada: po upieczeniu od razu wyjmijcie je z piekarnika i odstawcie do ostudzenia.
Przygotowanie:
Obieramy jablka ze skorki, Pozbawiamy je srodka i tniemy na plastry o grubosci 0,5 cm. Zoltko oddzielamy od bialka. Do miski wrzucamy make, zoltko, oliwe i dodajemy tyle wody, zeby zrobic niezbyt geste ciasto. Bialko miskujemy na sztywna piane, dodajemy do ciasta. Mieszamy. W ciescie maczamy plastry jablek i obtaczamy je po obydwu stronach.Plastry jablek wrzucamy na rozgrzany olej (oliwe). Smazymy do momentu kiedy frittelle zbrazowieja.
Gotowe kladziemy na papierowym reczniku, w celu wchloniecia oleju. Frittelle ukladamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.
Maslo rozpuszczamy i odstawiamy do ostygniecia. Mieszamy ze soba dwie maki. Dodajemy do nich: cukier, proszek do pieczenia, szczypte soli, starta skorke cytrynowa, jaja i maslo. Wyrabiamy ciasto. Jesli jest zbyt geste, dolewamy troche mleka.
Do formy wysmarowanej maslem wlewamy ciasto. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
400 ml mleka
250 gram maki
3 lyzki cukru
3 jaja
1 opakowanie cukru waniliowego
1-1,5 lyzki cynamonu
maslo do wysmarowania blachy oraz bulka tarta do posypania blachy
Przygotowanie:
W misce rozbijamy jaja i miksujmy je z cukrem. Dodajmy mleko, cukier waniliowy i cynamon. Miksujemy. Dodajemy powoli make i miksujemy na jednolita mase.
Okragla blache smarujemy maslem oraz posypujemy bulka tarta.
Wlewamy do niej ciasto. Pieczemy 40 - 45 minut, az ciasto lekko zbrazowieje.
Skladniki:
1, 5 litra mleka
500 gram ryzu
250 gram cukru
4 jaja
50 gram masla
150 gram owocow kandyzowanych
1 opakowanie cukru waniliowego
otarta skorka z 1 cytryny (ewentualnie pomaranczy)
50 gram orzechow pinolowych
50 gram orzechow wloskich
30 gram orzechow pistacjowych
kakao do posypania
cukier waniliowy oraz cukier puder do posypania
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy mleko, na ktore wrzucamy ryz i cukier. Gotujemy do momentu az wchlonie sie mleko. Jesli ryz jest jeszcze twardy, to dolewamy troche mleka.
Budinone alla senese
W drugim garnku wbijamy jaja z cukrem waniliowym, nastepnie dodajemy owoce kandyzowane, maslo, starta skorke z cytryny lub pomaranczy, orzechy pinolowe oraz pokrojone na kawalki orzechy wloskie i pistacjowe.
Ugotowany ryz mieszamy wraz ze wszystkimi owocami kandyzowanymi i orzechami.
Tortownice wysmarowujemy maslem, wlewamy ciasto. Wierzch posypujemy cukrem pudrem, kakao oraz odrobina cukru waniliowego. Pieczemy okolo 40 minut w 250 stopniach.
Schiacciata di Pasqua (Toskanskie wielkanocne ciasto)
Skladniki:- 500 gram maki
- 250 gram cukru
- 80 gram masla
- 5 jaj
- 30 gram drozdzy piwnych
- 5 lyzek kandyzowanej skorki pomaranczowej
- 40 gram rodzynek
- 2 lyzki ziaren anyzu
Przygotowanie:
W polowie szklanki z ciepla woda rozpuszczamy drozdze, dodajemy 2 lyzki maki i odstawiamy chwile do wyrosniecia. Wyrosniete drozdze wlewamy do pozostalej maki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 2 godziny (przykrywamy sciereczka). Nastepnie dodajemy roztopione maslo, 4 jaja, cukier,starte w mozdziezu ziarna anyzu, skorke pomaranczowa, rodzynki i na nowo zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrosniecia na 2-3 godziny. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym zoltkiem.Ciasto wkladamy do formy wysmarowanej maslem i pieczemy okolo 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciambellone
Skladniki:- 500 gram maki
- 300 gram cukru
- 4 jaja
- 100 gram masla
- 1 szklanka mleka
- 200 ml rumu lub brandy
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- starta skorka z 1 cytryny
- szczypta soli
W garnuszku rozpuszczamy maslo. Jaja miksujemy z cukrem na biala mase. Dodajemy do niej: make, mleko, maslo, alkohol, szczypte soli, proszek do pieczenia, starta skorke z cytryny.Okragla forme z dziurka smarujemy maslem. Wlewamy do niej ciasto, ktore pieczemy przez okolo 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Africani
Skladniki na 4 osoby:- 4 zoltka
- 130 gram cukru
- 30 gram masla
- 6 lyzek maki
- otarta skorka z 1 cytryny
- pol lyzeczki cynamonu
Miksujemy zoltka z cukrem. Dodajemy pozostale skladniki i dokladnie wszystko mieszamy. Do malych foremek wlewamy po dwie lyzki ciasta. Pieczemy 15-20 minut w tmperaturze 180 stopni.
Africani
Toskanskie ciasto fasolowe
Skladniki:- 400 gram suchej bialej fasolki
- 5-6 lyzek maki
- 250 gram cukru
- 3 jaja
- 70 gram kandyzowanej skorki pomaranczowej
- 3 lyzki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Przez cala noc moczymy w wodzie fasole. Nastepnie gotujemy ja w osolonej wodzie. Mielimy w mikserze na jednolita mase. Dodajemy do niej zoltka,make,cukier,skorke pomaranczowa i proszek do pieczenia. Na koncu ubijamy piane z bialek i dodajemy ja do ciasta. Prostokatna forme smarujemy maslem i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Toskanskie ciasto fasolowe
Benzone
Skladniki:- 4 jaja
- 300 gram maki
- 100 gram maki ziemniaczanej
- 150 gram masla
- pol szklanki mleka
- 250 gram cukru
- 2 lyzki proszku do pieczenia
- starta skorka z 1 cytryny i 1 pomaranczy
- 100 gram rodzynek
- 50 gram owocow kandyzowanych
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Moczymy rodzynki w cieplej wodzie (przez pol godziny). Nastepnie osuszamy na sciereczce i mieszamy z 1 lyzka maki. Jaja miksujemy z cukrem na jednolita jasna mase. Dodajemy schlodzone, stopione maslo oraz rodzynki, starta skorke cytrynowa i pomaranczowa. Dokladnie mieszamy. Powoli dodajemy 2 rodzaje maki, proszek do pieczenia, owoce kandyzowane. Mieszamy mikserem. Jesli ciasto jest zbyt geste, dodajemy mleko. Okragla forme wysmarowujemy maslem, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest juz suche, jesli na czubku jest jeszcze mokre, to oczywiscie przedluzamy czas pieczenia. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Czeresniowe ravioli
Skladniki na ciasto:
- 300 gram maki
- 150 gram masla
- 120 gram cukru
- sok z 1 cytryny
- 1 jajo
- szczypta soli
Skladniki na farsz:
- 500 gram bardzo ciemnych czeresni
- 2 lyzki cukru
- starta skorka z 1 cytryny
- 150 ml likieru czeresniowego lub wisniowego
- cukier puder do posypania
Ze wskazanych wyzej skladnikow zagniatamy ciato. Tworzymy z niego kule, owijamy w celofan i wkladamy do lodowki na min. 30 minut. Obieramy czeresnie z pestek, kroimy na polowe, mieszamy z cukrem, starta skorka z cytryny oraz likierem. Pozostawiamy na 1 godzine. Wyjmujemy ciasto z lodowki, rozwalkowujemy je grubo na posypanej maka stolnicy. Z ciasta wykrawamy prostokaty, na kazdym z nich kladziemy po 2-3 czeresnie. Ksztaltujemy ravioli. Rozkladamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Wkladamy do pieca na 10-15 minut, nagrzanego do 180 stopni. Gotowe ravioli posypujemy cukrem pudrem.
Zuccherini z gor Amiata
Skladniki:- 400 gram maki
- 3 jaja
- 150 gram cukru
- 150 ml mleka
- 1 szklaneczka wody
- pol lyzeczki ziaren anyzu
- pol opakowania proszku do pieczenia
- 2 lyzki oliwy z oliwek
Do miski wsypujemy make, jaja, 20 gram cukru, proszek do pieczenia, ziarna anyzu, mleko i oliwe. Zagniatamy ciasto, ktore odstawiamy na pol godziny.
Z ciasta formujemy cienkie paski o dlugosci 10-12 cm, zlepiamy konce i odkladamy na blache (wylozona papierem do pieczenia).
Ciasteczka pieczemy okolo 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy z pieca i odstawiamy do ostygniecia.
Do malego garnuszka wlewamy szklaneczke wody, dodajemy 130 gram cukru.Gotujemy na wolnym ogniu do momentu kiedy woda zaczyna "gestniec". Utworzy sie syrop cukrowy, w ktorym maczamy nasze ciasteczka.
Nastepnie odlawiamy je i odstawiamy do wyschniecia (najlepiej na jakiejs kratce).
Torta di pane e amaretti
Skladniki:- 1 kg czerstwego chleba
- 1 litr mleka
- 3 lyzki cukru
- 200 gram ciasteczek amaretti
- 3 jaja
- 40 gram rodzynek
- troche masla do wysmarowania formy
W robocie kuchennym rozdrabniamy ciasteczka amaretti. Kroimy na kromki chleb, wkladamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Odczekujemy 20 minut, by chleb wchlonal mleko. Wkladamy go robota kuchennego i dodajemy cukier, rozdrobnione amaretti, 3 zoltka i wszystko razem miksujemy. W garnuszku ubijamy bialka na sztywna piane. Z robota kuchennego wyjmujemy mase chlebowa, wlewamy ja do miski. Dodajmy rodzynki oraz piane z bialek. Wszystko delikatnie mieszamy.
Do tortownicy wysmarowanej maslem wlewamy mase chlebowa. Wkladamy do piekarnika (180 stopni) i pieczemy przez 20 minut.
Wiejskie ciasteczka z Toskanii
Skladniki:- 250 gram maki
- 250 gram cukru
- 70 gram orzechow wloskich
- 40 gram kandyzowanej skorki pomaranczowej
- 10 gram ziaren anyzu
- 1 lyzka cynamonu
- 1 szklanka wody
W robocie kuchennym miksujmy: orzechy i ziarna anyzu. Dodajmy do nich pokrojona na kawalki skorke pomaranczowa i cynamon.
Do garnuszka wlewamy wody oraz cukier. Gotujemy do momentu, az utworzy nam sie lepki syrop. Wsypujemy do niego nasza mieszanke orzechowa i mieszamy.
Do plastikowej miski lub garnka wsypujmy make oraz syrop orzechowy. Zagniatamy ciasto. Jesli potrzeba dodajemy troche maki. Z ciasta formujemy dlugie, 1,5-2 centymetrowe ruloniki, ktore zamykamy na koncach. Rozkladamy je na blasze pokrytj papierm do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Moja rada: po upieczeniu od razu wyjmijcie je z piekarnika i odstawcie do ostudzenia.
Frittelle di mele
Skladniki:- 2 duze jablka
- 150 gram maki
- 1 jajo
- 2 lyzki oliwy z oliwek
- cukier puder do posypania
- woda
- olej do smazenia
Przygotowanie:
Obieramy jablka ze skorki, Pozbawiamy je srodka i tniemy na plastry o grubosci 0,5 cm. Zoltko oddzielamy od bialka. Do miski wrzucamy make, zoltko, oliwe i dodajemy tyle wody, zeby zrobic niezbyt geste ciasto. Bialko miskujemy na sztywna piane, dodajemy do ciasta. Mieszamy. W ciescie maczamy plastry jablek i obtaczamy je po obydwu stronach.Plastry jablek wrzucamy na rozgrzany olej (oliwe). Smazymy do momentu kiedy frittelle zbrazowieja.
Gotowe kladziemy na papierowym reczniku, w celu wchloniecia oleju. Frittelle ukladamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.
Pan giallo
Skladniki:- 250 gram maki pszennej
- 250 gram maki kukurydzianej
- 100 gram cukru
- 100 gram masla
- 2 jaja
- 1 lyzka proszku do pieczenia
- starta skorka z 1 cytryny
- sol
- (ewentualnie troche mleka)
Maslo rozpuszczamy i odstawiamy do ostygniecia. Mieszamy ze soba dwie maki. Dodajemy do nich: cukier, proszek do pieczenia, szczypte soli, starta skorke cytrynowa, jaja i maslo. Wyrabiamy ciasto. Jesli jest zbyt geste, dolewamy troche mleka.
Do formy wysmarowanej maslem wlewamy ciasto. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Mleczne ciasto (Torta di latte)
Skladniki:400 ml mleka
250 gram maki
3 lyzki cukru
3 jaja
1 opakowanie cukru waniliowego
1-1,5 lyzki cynamonu
maslo do wysmarowania blachy oraz bulka tarta do posypania blachy
Torta al latte
Przygotowanie:
W misce rozbijamy jaja i miksujmy je z cukrem. Dodajmy mleko, cukier waniliowy i cynamon. Miksujemy. Dodajemy powoli make i miksujemy na jednolita mase.
Okragla blache smarujemy maslem oraz posypujemy bulka tarta.
Wlewamy do niej ciasto. Pieczemy 40 - 45 minut, az ciasto lekko zbrazowieje.
Budyn po sienensku
Skladniki:
1, 5 litra mleka
500 gram ryzu
250 gram cukru
4 jaja
50 gram masla
150 gram owocow kandyzowanych
1 opakowanie cukru waniliowego
otarta skorka z 1 cytryny (ewentualnie pomaranczy)
50 gram orzechow pinolowych
50 gram orzechow wloskich
30 gram orzechow pistacjowych
kakao do posypania
cukier waniliowy oraz cukier puder do posypania
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy mleko, na ktore wrzucamy ryz i cukier. Gotujemy do momentu az wchlonie sie mleko. Jesli ryz jest jeszcze twardy, to dolewamy troche mleka.
Budinone alla senese
W drugim garnku wbijamy jaja z cukrem waniliowym, nastepnie dodajemy owoce kandyzowane, maslo, starta skorke z cytryny lub pomaranczy, orzechy pinolowe oraz pokrojone na kawalki orzechy wloskie i pistacjowe.
Ugotowany ryz mieszamy wraz ze wszystkimi owocami kandyzowanymi i orzechami.
Tortownice wysmarowujemy maslem, wlewamy ciasto. Wierzch posypujemy cukrem pudrem, kakao oraz odrobina cukru waniliowego. Pieczemy okolo 40 minut w 250 stopniach.
Pasimata
Skladniki:
400 gram maki
2 jaja
150 gram cukru
2 lyzki ziaren anyzu
100 gram masla
30 gram swiezych drozdzy
szczypta soli
Pasimata
Przygotowanie:
Rozpuscic drozdze w bardzo malej ilosci cieplej wody. Miskowac jaja z cukrem.
Dodac make, roztopione maslo, drozdze oraz sol. Ciasto wlozyc do formy wysmarowanej maslem i posypanej maka. Zostawic min.2 godziny do wyrosniecia (przykryte sciereczka).
Posypac ziarnami anyzu.
Piec okolo godziny w temperaturze 180 stopni.
Pasimata moze miec ksztalt prostokatny z wydluzonymi bokami lub moze byc okragla.
Obserwacje: gdybym miala zrobic to ciasto po swojemu, to do samego ciasta dodalabym ziarna anyzu, a potem odlozyla do wyrosniecia.