Strony

niedziela, 14 listopada 2010

Niedziela w Bolonii

Bylismy u znajomych w Bolonii (w regionie Emilia Romagna). Przynajmniej u nich nie pada. Wiekszosc spotkania uplynela przy stole. Bo wiecie jak to jest, gospodarz domu chce ugoscic jak najlepiej przybyszy z dalekich stron (czytaj: z sasiedzkiego regionu). Ze spotkania wynioslam dwa ciekawe przepisy, jeden proponuje natychmiast:
Dip z baklazana na listkach cykorii:
Skladniki na 4 osoby:
1 cykoria
2 baklazany
1 cytryna
1 lyzka oliwy z oliwek
1 lyzeczka soli
1 zabek czosnku
oregano do posypania

Przygotowanie:
Siekamy bardzo drobniutko czosnek. Cale baklazany wkladamy do pieca i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Po 20 minutach przewracamy baklazany o 180 stopni i pieczemy przez nastepne 20-25 minut. Nastepnie wyjmujemy z piekarnika. Gdy beda chlodne zdejmujemy z nich skorke. Tniemy na kawalki i wyciskamy z nich wode. Wkladamy do miksera, dodajemy sok z cytryny, oliwe,sol i czosnek. Miskujemy. Baklazanowy dip wkladamy do lodowki. Kiedy bedzie zimny rozkladamy go na lisciach cykorii. Mozemy posypac oregano.
Smacznego!!
 Baklazanowy Dip Valentiny

Jak widzicie podroze, nawet te krotkie, ksztalca!!

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo ładnie, z pewnością pyszne, zero cal -->czyli trzeba przygotować i pojeść. Mam nadzieję że mi się to uda :):):):)

    OdpowiedzUsuń