Strony

sobota, 25 czerwca 2011

Zuccherini z gor Amiata

Przepraszam wszystkich milosnikow kuchni, ze musieli czekac tak dlugo na jakis nowy przepis toskanski. Dzisiaj proponuje ciasteczka z gor Amiata:

Zuccherini z gor Amiata
Skladniki:
  • 400 gram maki
  • 3 jaja
  • 150 gram cukru
  • 150 ml mleka
  • 1 szklaneczka wody
  • pol lyzeczki ziaren anyzu
  • pol opakowania proszku do pieczenia
  • 2 lyzki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy make, jaja, 20 gram cukru, proszek do pieczenia, ziarna anyzu, mleko i oliwe. Zagniatamy ciasto, ktore odstawiamy na pol godziny.


Z ciasta formujemy cienkie paski o dlugosci 10-12 cm, zlepiamy konce i odkladamy na blache (wylozona papierem do pieczenia).


Ciasteczka pieczemy okolo 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy z pieca i odstawiamy do ostygniecia.
Do malego garnuszka wlewamy szklaneczke wody, dodajemy 130 gram cukru.Gotujemy na wolnym ogniu do momentu kiedy woda zaczyna "gestniec". Utworzy sie syrop cukrowy, w ktorym maczamy nasze ciasteczka.


Nastepnie odlawiamy je i odstawiamy do wyschniecia (najlepiej na jakiejs kratce).

Zuccherini z gor Amiata

1 komentarz:

  1. W sumie takie nasze oponki:) Ciekawa jestem tego anyżowego posmaku.

    OdpowiedzUsuń