Dzisiaj podam Wam przepis na dzem cebulowy. Bardzo latwy i dosc szybki do wykonania.
Dzem cebulowy w stylu Certaldo
Skladniki:
500 gram czerwonej cebuli
320 gram cukru
2 jablka sredniej wielkosci
sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Cebule kroimy na male kawalki.
Jablka obieramy ze skorki , trzemy na tarce. Na patelnie wrzucamy skrojona cebule, starte jablka oraz wycisniety sok z cytryny. Wszystko dusimy przez 25 minut.
Nastepnie dosypujemy cukier i pozostawiamy na wolnym ogniu przez okolo 30 minut.
Odstawiamy do ostygniecia. Smacznego!!
Ps. Cieply dzemik jest rowniez smakowity!
Z racji, że jestem cebulo-wstrętna... tym razem mi się nie przyda:)
OdpowiedzUsuńJa jestem cebulolubna:), ale musze do niego dojrzec:). Jak znam siebie dlugo mi to nie zajmie:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie. To przypomina czatnej. Na pewno smaczne, jak nie trafie dobrej cebuli to bedzie bardziej wytrawne. A czy mozna zamknac na dluzej w sloikach? pasteryzowac?. I te proporcje takie male to szybko mozna zrobic. polska cebula jest ostra, ale kupilam na bazarze w Rimini wloska, byla wrecz slodka, namowiono mnie zeby ugryzc jak jablko, na prawde dalo sie przelknac, ale to byla biala cebula, moze cukrowa?
OdpowiedzUsuń