Na urodziny bloga zafundowalam sobie sernik dyniowy. Przepis wloski. Wkladam wiec jedna swieczke i wznosze toast za Moja Toskanie!
Dla zainteresowanych podaje przepis na ciasto:
Wloski sernik dyniowy
Skladniki:300 gram dyni
200 gram cukru trzcinowego
300 gram sera ricotty
200 gram maki
50 gram miekkiego masla
2 jaja
1 lyzka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Dynie kroimy na male kwadraciki, wkladamy ja do garnka, dolewamy troche wody. Gotujemy do momentu kiedy dynia zmieknie.
Odstawiamy ja do ostygniecia, a nastepnie miksujemy.
Do zmiksowanej dyni dodajemy pozostale skladniki i miksujemy na jednolita mase. Moj sernik ma grudki, gdyz kupilam swieza ricotte. Ricotta kupiona w supermarkecie, o dlugiej dacie waznosci, nie bedzie miala grudek. Wyjdzie wiec jednolita masa.
Sernik pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
A teraz konkurs: najfajniejszy, naj naj....komentarz zostanie nagrodzony (komentarz wybierze jury wybrane specjalnie na te okazje).