sobota, 12 listopada 2011

Pierwsze urodziny bloga

Dzisiaj wspaniala data: pierwszy rok konczy moj blog! Ten rok przyniosl mi wiele radosci i satysfakcji. Poznalam sympatyczne, zyczliwe osoby, z ktorymi nawiazalam blogowo - emailowa znajomosc. W marcu zostalam Cookletterem miesiaca, w czerwcu zostalam wyrozniona we Wroclawiu (Europa na Widelcu 2011). Niedawno pewna strona internetowa zaproponowala mi stala rubryke kulinarna. Na bloga wchodzi czasem do 600 osob dziennie. Reasumujac: duzo sie dzieje! I tak jest wspaniale! A to wszystko dzieki Wam, czytelnikom. Serdecznie dziekuje!
Na urodziny bloga zafundowalam sobie sernik dyniowy. Przepis wloski. Wkladam wiec jedna swieczke i wznosze toast za Moja Toskanie!


Dla zainteresowanych podaje przepis na ciasto:

Wloski sernik dyniowy
Skladniki:
300 gram dyni
200 gram cukru trzcinowego
300 gram sera ricotty
200 gram maki
50 gram miekkiego masla
2 jaja
1 lyzka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Dynie kroimy na male kwadraciki, wkladamy ja do garnka, dolewamy troche wody. Gotujemy do momentu kiedy dynia zmieknie.


Odstawiamy ja do ostygniecia, a nastepnie miksujemy.
Do zmiksowanej dyni dodajemy pozostale skladniki i miksujemy na jednolita mase. Moj sernik ma grudki, gdyz kupilam swieza ricotte. Ricotta kupiona w supermarkecie, o dlugiej dacie waznosci, nie bedzie miala grudek. Wyjdzie wiec jednolita masa.


Sernik pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

A teraz konkurs: najfajniejszy, naj naj....komentarz zostanie nagrodzony (komentarz wybierze jury wybrane specjalnie na te okazje).