środa, 18 stycznia 2012

Wiadomosc z ostatniej chwili nr.2

Wlasnie odkrylam, ze okladka drugiej ksiazki jest juz widoczna w internecie:

Ciasto jablkowe Wilmy

Podaje przepis na ciasto jablkowe Wilmy, to ktore zrobila w niedziele. Wedlug mnie skorka z jablka nadaje ciekawego smaku, sprobujcie sami.

Ciasto z jablkami Wilmy

Skladniki:
100 gram oliwy z oliwek
70 gram bialej maki
70 gram maki zytniej
130 gram cukru trzcinowego
sok z jablek (do ewentualnego rozrzedzenia ciasta)
2 jaja
1 lyzka proszku do pieczenia
1 kieliszek rumu
1 kg jablek
sol
bulka tarta i maslo do posmarowania formy

Przygotowanie:
Pol kilo jablek obieramy, kroimy w male kosteczki.

Wilma obiera jablka

Nastepne pol kilo jablek myjemy, zostawiamy skorke, tniemy na cwiartki a nastepnie na cieniutenkie paski.
Zoltka oddzielamy od bialek. Zoltka ubijamy z cukrem. Nastepnie dodajemy 2 rodzaje maki, proszek do pieczenia, rum, szczypte soli i tyle soku jablkowego, zeby ciasto nie bylo zbyt geste ani zbyt rzadkie.
Ubijamy piane z bialek. Do ciasta dodajemy jablka pokrojone na kwadraciki, a nastepnie ubita piane. Delikatnie mieszamy.

 Sandra dodaje ubita piane do ciasta i jablek

Na wysmarowana maslem forme sypiemy bulke tarta. Wlewamy ciasto, na ktorym ukladamy gesto paski jablek ze skorka.


Pieczemy pol godziny w temperaturze 180 stopni.

Ciasto z jablkami Wilmy