Weganskie ciasto bananowe
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki mleka roślinnego
2 dojrzałe banany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
(mozemy dodac rodzynki lub orzechy - ja dodalam rodzynki)
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, a w drugiej misce olej oraz cukier. Banany rozgniatamy lub miksujemy, dodajemy je do płynnych składników razem z mlekiem i dokładnie miksujemy. Łączymy składniki suche z mokrymi. Na koncu dodajemy bakalie.
Ciasto przekładamy do formy nasmarowanej oliwa i pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach.
Ciasto wszystkim smakowalo. Gdy ktos probuje je po raz pierwszy sadzi, ze jest to ciasto orzechowe. Banan jest trudno wyczuwalny.
Tak sie zlozylo, ze w tych dniach wypadaly urodziny Grazi, dlatego tez przy moim ciescie odspiewalismy jej: Tanti auguri a te!
Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, a w drugiej misce olej oraz cukier. Banany rozgniatamy lub miksujemy, dodajemy je do płynnych składników razem z mlekiem i dokładnie miksujemy. Łączymy składniki suche z mokrymi. Na koncu dodajemy bakalie.
Ciasto przekładamy do formy nasmarowanej oliwa i pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach.
Ciasto wszystkim smakowalo. Gdy ktos probuje je po raz pierwszy sadzi, ze jest to ciasto orzechowe. Banan jest trudno wyczuwalny.
Tak sie zlozylo, ze w tych dniach wypadaly urodziny Grazi, dlatego tez przy moim ciescie odspiewalismy jej: Tanti auguri a te!