Sympatycznego wieczoru Halloween'owego zycze ja oraz Julcia, ktora jest autorka rysunku ponizej:
Dolcetto o scherzetto?
środa, 31 października 2012
Przyrzadzimy zobaczymy cz.1
Piekarnik jeszcze cieply, bo wyszly z niego buleczki. Zajrzalam do lodowki: ogromna dynia, gruszki, maka... Co tu zrobic?
I tak narodzil sie moj nowy cykl: "Przyrzadzimy zobaczymy".
Oto moja pierwsza propozycja, akurat mamy wieczor Halloween. Wiec przepis jak znalazl.
Skladniki na farsz:
500 gram obranej dynii
2 duze gruszki
1 lyzka cynamonu w proszku
2 lyzki skrobi kukurydzianej (lub 2 jaja)
80 gram cukru trzcinowego
Skladniki na kruche ciasto:
250 gram maki
100 gram cukru pudru
2 jaja
100 gram miekkiego masla
Przygotowanie:
Ze skladnikow zagniatamy kruche ciasto. Owijamy w aluminiowy papier i wkladamy na godzinke do lodowki.
Dynie i gruszki kroimy na kawalki i gotujemy 20 minut na parze (do momentu kiedy zmiekna).
Miksujemy blenderem dodajac cukier, cynamon, skrobie kukurydziana (lub 2 jaja).
Na blasze, wysmarowanej maslem lub oblozonej papierem do pieczenia, rozkladamy ciasto (rowniez na brzegach).
Wlewamy farsz dyniowo-gruszkowy. Zalepiamy brzegi.
Pieczemy okolo 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto musi sie zarumienic.
I tak narodzil sie moj nowy cykl: "Przyrzadzimy zobaczymy".
Oto moja pierwsza propozycja, akurat mamy wieczor Halloween. Wiec przepis jak znalazl.
Tarta dyniowo-gruszkowa
Skladniki na farsz:
500 gram obranej dynii
2 duze gruszki
1 lyzka cynamonu w proszku
2 lyzki skrobi kukurydzianej (lub 2 jaja)
80 gram cukru trzcinowego
Skladniki na kruche ciasto:
250 gram maki
100 gram cukru pudru
2 jaja
100 gram miekkiego masla
Przygotowanie:
Ze skladnikow zagniatamy kruche ciasto. Owijamy w aluminiowy papier i wkladamy na godzinke do lodowki.
Dynie i gruszki kroimy na kawalki i gotujemy 20 minut na parze (do momentu kiedy zmiekna).
Miksujemy blenderem dodajac cukier, cynamon, skrobie kukurydziana (lub 2 jaja).
Na blasze, wysmarowanej maslem lub oblozonej papierem do pieczenia, rozkladamy ciasto (rowniez na brzegach).
Wlewamy farsz dyniowo-gruszkowy. Zalepiamy brzegi.
Pieczemy okolo 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto musi sie zarumienic.
Subskrybuj:
Posty (Atom)