Torta garfagnina nazywana jest rowniez Torta di San Pietro, gdyz przygotowywana jest na dzien patrona miasta Castelnuovo Garfagnana.
Torta garfagnina
Skladniki:250 gram maki
300 gram cukru
300 gram obranych migdalow
90 gram masla
2 jaja
1 cytryna
2 lyzki rumu
szczypta soli
Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto z: maki, 100 gram cukru, masla, startej skorki z cytryny, 2 zoltek, szczypty soli. Gotowe ciasto owijamy w folie aluminiowa i chowamy do lodowki na godzine.
Obrane migdaly mielimy blenderem. Dodajemy do nich pozostaly cukier, rum oraz bialko ubite na piane.
Wysmarowana maslem okragla forme wykladamy ciastem (1/4 ciasta zostawiamy na dekoracje). Zalewamy je masa migdalowa, a na wierzchu formujemy ruloniki, z ktorym utworzy sie kratka.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez okolo 40 minut.
Torta garfagnina