Toskańskie dania rybne i miesne

Ryby

Dorsz po florentynsku
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy 2 ząbki drobno posiekanego czosnku. Dorsza kroimy w duże, podłużne kawałki i obtaczamy go w mące. Smażymy z dwóch stron. Jeśli potrzeba dodajemy soli. Koniecznie „przypruszamy” świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu dodajemy sos pomidorowy i wszystko lekko podduszamy. 

Pieczony dorsz 

Skladniki:
800 gram filetow z dorsza
400 gram ziemniakow
7 lyzek oliwy z oliwek
2 szklanki bialego wina
1 zabek czosnku
1 galazka natki pietruszki
sol i pieprz
Przygotowanie:
Ugotowac rybe. Na blasze wysmarowanej oliwa dodac 1 caly zabek czosnku i kawalki ziemniakow. Pokryc je ryba, polac winem, solic i pieprzyc. Posypac natka pietruszki i wlozyc do piekarnika 180 stopni przez okolo pol godziny.

Dania miesne

Kotlety z miasta Pontremoli

Składniki na 4 osoby:
4 kotlety z cielęciny
1 jajo
tarta bułka
1 ½ szklanki sosu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 cebula
pietruszka
3 anchois
3 duże prawdziwki
20 gram kaparów
2 orzechy włoskie
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Podsmażamy na oliwie cebulę pokrojoną na kawałki i dodajemy sos pomidorowy. Rozkładamy kotlety na blasze posmarowanej oliwą i pokrywamy je sosem pomidorowo-cebulowym. Następnie wykonujemy drugi sos: mieszamy posiekaną pietruszkę, czosnek, anchois, grzyby, kapary, orzechy i pokrywamy nim kotlety. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego i pieczemy przez pół godziny.

Dzik po mysliwsku
Skladniki na 6 osob:
1 kg mięsa dzika
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
3 ząbki czosnku
1 cebula
200 gram boczku
szałwia
rozmaryn
½ butelki wina Chianti
1 szklanka oliwy
200-300 gram czarnych suszonych oliwek
sol i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojona na kawałki cebulę, czosnek, marchewkę, seler naciowy, szałwię, rozmaryn, dodajemy sol i pieprz. Następnie dusimy w nim mięso pokrojone na kawałki. Kiedy mięso się zarumieni (nabierze złotego koloru) spryskujemy je winem i dusimy na wolnym ogniu. Na samym końcu dodajemy oliwki.