PRZEPIS NA KRUCHE CIASTECZKA:
Skladniki na okolo 40 ciasteczek:
35 dag maki
25 dag masla
12 dag cukru
szczypta soli
opakowanie cukru waniliowego
plaska lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzka wodki
1 jajko
opcjonalnie barwnik spozywczy
Skladniki na lukier:
ok. 1 szklanki cukru pudru
ok. 2 lyzek soku z cytryny
ok. 2 lyzek wody przegotowanej
Przygotowanie:
Make, maslo pokrojone w platki, cukier, sol, cukier waniliowy i proszek do pieczenia oraz wodka umiescic w misce, wbic jajko.
Mikserem wymieszac skladniki, nastepnie recznie zagniesc ciasto.
Odstawic do lodowki na ok. godzine.
Ciasto porcjami rozwalkowac na placki o grubosci ok. 1 cm, foremkami wykrawc ciastka i ukladac na wylozonej pergaminem blasze.
Piec 12-15 min. w temperaturze 180 stopni.
Po wystudzeniu ciastka przechowywac w szczelnie zamknietym pojemniku.
Ciasteczka mozna polukrowac (powyzej przepis na lukier) oraz posypac (tu opcji jest wiele: kuleczki srebrne, kolorowe, kreseczki...).
Wszystkie zdjecia udostepnila Ewa - autorka ciasteczek.