Znow mamy srode, znow dzien targowy. Na Placu Sali tlum ludzi okupujacych stoiska z warzywami i owocami. U tzw. chlopa (podobno sam wszystko uprawia) kolejka ustawila sie ze wszystkich stron stoiska i to w dwoch rzedach.
Natomiast w czesci od Placu Bazyliki do ulicy Cavour stoiska z ubraniami kreuja zielona mode. Wszystko w jednym kolorze, ktory szczerze mowiac nie za bardzo przypadl mi do gustu. A Wy co o nim sadzicie?
środa, 11 maja 2011
Toskanskie ciasto fasolowe
Kilka dni temu odkrylam bardzo ciewawy przepis na ciasto z fasoli. Gdyby ktos dal mi je do sprobowania bez zdradzenia, z czego jest zrobione, nigdy nie odgadlabym ze glownym skladnikiem jest fasola. Polecam, polecam, polecam.
Przygotowanie:
Przez cala noc moczymy w wodzie fasole. Nastepnie gotujemy ja w osolonej wodzie. Mielimy w mikserze na jednolita mase. Dodajemy do niej zoltka, make, cukier, skorke pomaranczowa i proszek do pieczenia. Na koncu ubijamy piane z bialek i dodajemy ja do ciasta.
Prostokatna forme smarujemy maslem i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Toskanskie ciasto fasolowe
Skladniki:- 400 gram suchej bialej fasolki
- 5-6 lyzek maki
- 250 gram cukru
- 3 jaja
- 70 gram kandyzowanej skorki pomaranczowej
- 3 lyzki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Przez cala noc moczymy w wodzie fasole. Nastepnie gotujemy ja w osolonej wodzie. Mielimy w mikserze na jednolita mase. Dodajemy do niej zoltka, make, cukier, skorke pomaranczowa i proszek do pieczenia. Na koncu ubijamy piane z bialek i dodajemy ja do ciasta.
Prostokatna forme smarujemy maslem i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Toskanskie ciasto fasolowe
Subskrybuj:
Posty (Atom)