niedziela, 27 maja 2012

Cukinia w oliwie

Zafascynowaly mnie ostatnio wloskie ksiazki z przepisami na roznego rodzaju przetwory. Istne kopalnie wiedzy.
Wczoraj wlozylam czosnek do zalewy octowej i teraz musi sobie w niej poplywac przez dwa dni. 
Natomiast cukinie w oliwie zrobilam bardzo szybko, w dwie i pol godzinki bylo po sprawie!
Oto przepis:

Cukinie w oliwie

Skladniki:
35 malych, mlodych cukinii
okolo 300 - 400 ml oliwy z oliwek
1 "bukiet" natki pietruszki
2-3 zabki czosnku
pol litra octu winnego (z bialego wina)
80-100 gram soli
czarny pieprz w "kulkach" (niezmielonego)


Przygotowanie:
Cukinie dokladnie myjemy i przecinamy na cztery czesci.


Przekladamy do durszlaka, pod ktory wkladamy talerz. Cukinie posypujemy sola (ja dosypalam " na oko", jedna mala garsc) i odczekujemy 2 godziny, az pusci z niej sok.


Po uplywie czasu pluczemy cukinie pod biezaca woda.

Do garnka wlewamy pol litra octu i pol litra wody oraz dosypujemy 40 - 50 gram soli. Kiedy zacznie wrzec, wrzucamy nasze cukinie i gotujemy je 4-5 minut.
 

Nastepnie odcedzamy. Wysuszamy cukinie (moze byc sciereczka kuchenna lub papierowym recznikiem kuchennym). Odkladamy do ostygniecia.


Obtaczamy je w drobno pokrojonej natce pietruszki i czosnku.
Do slioka wrzucamy troche pieprzu w "kulkach" i ukladamy slupki cukinii. Calosc zalewamy oliwa z oliwek.


Sloiki zakrecamy oraz pasteryzujemy.

Notka: Chcialam zaznaczyc, ze  przepis nie jest toskanski tylko ogolnie - wloski.