wtorek, 17 maja 2011

Artykul kulinarny - maj

Zapraszam do przeczytania mojego artykulu kulinarnego:

Szpinak po florencku

Dzisiaj dalszy ciag przepisow. Tym razem w glownej roli szpinak oraz beszamel.
Podaje bardzo smakowity przepis:

Spinaci alla fiorentina (Szpinak po florencku)

Skladniki dla 4 osob:
  • 1 kg swiezego szpinaku
  • 50 gram masla
  • 2 zabki czosnku
  • 4 jaja
  • 0,5 litra sosu beszamelowego
  • 4 lyzki startego parmezanu
  • 2 lyzki maki
  • sol i pieprz
Przygotowanie beszamelu:
W garnuszku podgrzewamy mleko. dodajemy do niego make, 45 gram masla, 2 lyzki parmezanu. Wszystko dokladnie mieszamy na malym ogniu (starajac sie, zeby nie wytworzyly sie grudki). Kiedy sos zgestnieje, nasz beszamel jest gotowy.

Przygotowanie potrawy:
Obieramy, myjemy i gotujemy szpinak. Odcedzamy i kroimy na kawalki. Na patelni rozpuszczamy 2 lyzki masla, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz szpinak.

Do podsmazonego szpinaku wlewamy szklanke beszamelu i wszystko dokladnie mieszamy.
Szpinak rozkladamy do 4 glebokich, glinianych miseczek. Lyzka robimy dziurke, w ktora wbijamy jajo. Dodajemy soli i pieprzu. Wierzch potrawy polewamy pozostalym beszamelem i posypujemy parmezanem.


 Wkladamy do piekarnika (180 stopni) na 20 minut.

Szpinak po florencku