czwartek, 11 sierpnia 2011

Przyslij przepis

Od wczoraj w kioskach znajdziecie gazetke pt.:"Przyslij przepis" (numer 09/2011) , a w niej moje toskanskie ciasto z cukinia. Serdecznie zapraszam!


Pieczone ziemniaki z prawdziwkami

Pieczone ziemniaki z prawdziwkami
Skladniki:
500 gram ziemniakow
250 gram swiezych prawdziwkow (lub ewentualnie 20 gram suszonych prawdziwkow)
2 lyzki startego parmezanu
1 lyzka tartej bulki
4 lyzki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki wraz ze skorka.


Kiedy sa jeszcze twardawe wyjmujemy je z wody, obieramy. Kroimy na grube plastry.
Na patelnie wlewamy oliwe i podsmazamy prawdziwki (jesli swieze to musimy je oczyscic z ziemi, dokladnie umyc i pokroic na cienkie plasterki; jesli suszone to najpierw musimy je moczyc kilka godzin w zimnej wodzie, nastepnie pokroic na drobne kawalki).


Na blasze lub w naczyniu zaroodpornym (uprzednio posmarowanym oliwa) ukladamy warstwe ziemniakow, prawdziwkow. Posypujemy tarta bulka, oliwa pozostala ze smazenia prawdziwkow. Ukladamy nastepne dwie warstwy ziemniakow i prawdziwkow. Wierzch potrawy posypujemy startym parmezanem, polewamy oliwa.
Wkladamy do pieca na okolo 30 minut (pieczemy w temperaturze 180 stopni). Ziemniaki sa gotowe kiedy nabiora zlotawego koloru.

 Pieczone ziemniaki z prawdziwkami