Toskanska zupa fasolowa
Skladniki:
300 gram bialej fasoli do namoczenia
1 duza cebula (ja wybralam czerwona)
2 zabki czosnku
swiezy rozmaryn (ilosc wedlug uznania)
3 kromki suchego chleba
5 lyzek oliwy z oliwek
sol
Przygotowanie:
Fasole moczymy przez min. 12 godzin. Nastepnie gotujemy ja w osolonej wodzie (okolo 35-40 minut).
Na patelnie z rozgrzana oliwa (4 lyzki) wrzucamy pokrojona cebulke oraz rozmaryn. Podsmazamy.
Kiedy fasola jest juz prawie miekka, dodajemy do niej zesmazona cebulke z rozmarynem.Gotujemy przez kilka minut.
Fasole wraz z woda, w ktorej sie gotowala oraz cebula i rozmarynem miksujemy blenderem (lub w robocie kuchennym):
Kromki chleba podpiekamy i kroimy w kosteczke:
Wkladamy do glebokich talerzy i zalewamy zupa. Zupe polewamy oliwa z oliwek.
Toskanska zupa fasolowa