Zapraszam na kotleciki!
Kotleciki z juki
- Owoc juki o wadze 300-350 gram
- bulka tarta do obtoczenia kotlecikow
- olej do smazenia
- sol
Przygotowanie:
Juke obieramy ze skorki. Niektore zrodla podaja, zeby owoc obierac w rekawiczkach, bo farbuje. Ale ja niczego takiego nie odnotowalam. Fakt, ze moja juka miala jasny kolor, a sa rowniez te o ciemniejszej "karnacji".
Obrany owoc przecinamy na pol, wyjmujemy dlugie, twarde wlokno. Kroimy na kawalki. Wrzucamy do osolonej wody, gotujemy przez okolo 30 minut.
Po ugotowaniu juka staje sie miekka jak ziemniak i rowniez w smaku go przypomina.
Mielimy ja w mikserze lub blenderem na jednolita mase. Staje sie wtedy "gumiasta".
Formujemy kotleciki okragle lub prostakatne, ktore obtaczamy w tartej bulce.
Smazymy w dosc glebokim oleju. Podajemy z salata, pomidorkiem. Mozna tez dodac odrobine majonezu.
Kotlety z juki