Zuccherini z gor Amiata
Skladniki:- 400 gram maki
- 3 jaja
- 150 gram cukru
- 150 ml mleka
- 1 szklaneczka wody
- pol lyzeczki ziaren anyzu
- pol opakowania proszku do pieczenia
- 2 lyzki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy make, jaja, 20 gram cukru, proszek do pieczenia, ziarna anyzu, mleko i oliwe. Zagniatamy ciasto, ktore odstawiamy na pol godziny.
Z ciasta formujemy cienkie paski o dlugosci 10-12 cm, zlepiamy konce i odkladamy na blache (wylozona papierem do pieczenia).
Ciasteczka pieczemy okolo 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy z pieca i odstawiamy do ostygniecia.
Do malego garnuszka wlewamy szklaneczke wody, dodajemy 130 gram cukru.Gotujemy na wolnym ogniu do momentu kiedy woda zaczyna "gestniec". Utworzy sie syrop cukrowy, w ktorym maczamy nasze ciasteczka.
Nastepnie odlawiamy je i odstawiamy do wyschniecia (najlepiej na jakiejs kratce).
Zuccherini z gor Amiata