niedziela, 12 sierpnia 2012

Lody o smaku parmigiano

Istne szalenstwo: lody parmezanowe! A jednak chcialam sprobowac.


Gelato al parmigiano

Skladniki:
100 gram startego parmezanu
200 ml gestej smietany
sol i pieprz

Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy smietane, wsypujemy parmezan, sol i pieprz (wedlug smaku, zalecam malo soli, bo parmezan jest juz slony). Gotujemy na malym ogniu przez 10 minut.


Pozostawiamy do ostygniecia.
Rowniez w tym przypadku do zrobienia lodow potrzeba maszynki (przygotowanie to 30 minut). Ale ja nie mam (jeszcze). Wiec po prostu gotowa mase lodowa wlozylam do zamrazalnika. Po 1,5 godzinki lody byly gotowe.

Lody parmezanowe moga byc rowniez przystawka, przekaska podawana z zapiekanym pieczywem, na toscie lub sucharku. Obok mozna polozyc swiezego pomidora i listek bazylii.