Crostata di ricotta
Skladniki:
500 gram sera ricotta
100 gram cukru
4 jaja plus 1 bialko
starta skorka z 1 cytryny
50 gram kandyzowanego cedru (ja nie mialam i dodalam kandyzowana skorke cytrynowa)
100 gram rodzynek
1 lyzka rumu
100 gram obranych migdalow i zmiksowanych
Skladniki na kruche ciasto:
200 gram maki
2 zoltka
70 gram masla
100 gram cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
Ze skladnikow zagniesc ciasto.
Oblozyc folia aluminiowa i wlozyc na godzine do lodowki.
Ze skladnikow przygotowac mase serowa: wszystko razem zmiksowac na jednolita mase.
Okragla forme do ciasta wysmarowac maslem. Spod i brzegi wylozyc ciastem.
Wlac mase serowa.
Piec 40-45 minut w 180 stopniach.
Tuz przed podaniem na stol posypac tarte cukrem pudrem.