Budyn po sienensku
Skladniki:
1, 5 litra mleka
500 gram ryzu
250 gram cukru
4 jaja
50 gram masla
150 gram owocow kandyzowanych
1 opakowanie cukru waniliowego
otarta skorka z 1 cytryny (ewentualnie pomaranczy)
50 gram orzechow pinolowych
50 gram orzechow wloskich
30 gram orzechow pistacjowych
kakao do posypania
cukier waniliowy oraz cukier puder do posypania
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy mleko, na ktore wrzucamy ryz i cukier. Gotujemy do momentu az wchlonie sie mleko. Jesli ryz jest jeszcze twardy, to dolewamy troche mleka.
W drugim garnku wbijamy jaja z cukrem waniliowym i maslem, nastepnie dodajemy owoce kandyzowane, starta skorke z cytryny lub pomaranczy, orzechy pinolowe oraz pokrojone na kawalki orzechy wloskie i pistacjowe.
Ugotowany ryz mieszamy wraz ze wszystkimi owocami kandyzowanymi i orzechami.
Tortownice wysmarowujemy maslem, wlewamy ciasto. Wierzch posypujemy cukrem pudrem, kakao oraz odrobina cukru waniliowego. Pieczemy okolo 40 minut w 250 stopniach.
Budinone alla senese