Wlasnie wrocilysmy z parku. Bylo tak cieplo, ze zdjelysmy lekkie kurtki.
Az sie nie chcialo wracac do domu. Zobaczcie sami:
czwartek, 10 listopada 2011
Wloska tarta dyniowa
Przyznam sie, ze bardzo zainteresowalo mnie powiazanie dyni wraz z cynamonem. Znalazlam wloski przepis na tarte i postanowilam wykonac go, wlasnie ze wzgledu na obecnosc cynamonu.
1,5 szklanki mąki
pol szklanki mąki ziemniaczanej
pol szklanki cukru pudru
Tarte mozemy przyozdobic polowkami wloskich orzechow.
Tarta z dyni
Skladniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki
pol szklanki mąki ziemniaczanej
pol szklanki cukru pudru
pol kostki masla
1 jajo
1 lyzka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
Skladniki na farsz:
400 gram obranej dyni
2 jablka sredniej wielkosci
1 duzy ziemniak
100 ml soku pomaranczowego
50 gram rodzynek
3 lyzki miodu
1 lyzka cynamonu
20 wloskich orzechow
1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
Ze skladnikow zagniatamy kruche ciasto.
Rodzynki moczymy przez 30 minut w soku pomaranczowym. Nastepnie odsaczamy je.
W garnuszku gotujemy ziemniaka pokrojonego na kawalki. Odcedzamy.
W drugim garnku, w malej ilosci wody gotujemy pokrojona na kawalki dynie oraz jablko.
Kiedy beda miekke miksujemy je wraz z ziemniakiem.
Przed zmiksowaniem
oraz po...
Do masy dodajemy rodzynki, cynamon, cukier waniliowy, zmielone orzechy, miod. Mieszamy.
Do okraglej formy wkladamy ciasto i pieczemy je przez 10 minut w 180 stopniach. Nastepnie wlewamy na nie mase dyniowa i zapiekamy przez 20 minut.
Wloska tarta z dyni
Subskrybuj:
Posty (Atom)