środa, 6 lipca 2011

Wiejskie ciasteczka z Toskanii

Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo sympatyczny przepis na wiejskie ciasteczka. Beda one rarytasem dla milosnikow cynamonu, pomaranczowej skorki i anyzu. Podaje przepis:

Wiejskie ciasteczka z Toskanii
Skladniki:
  • 250 gram maki
  • 250 gram cukru
  • 70 gram orzechow wloskich
  • 40 gram kandyzowanej skorki pomaranczowej
  • 10 gram ziaren anyzu
  • 1 lyzka cynamonu
  • 1 szklanka wody
Przygotowanie:
W robocie kuchennym miksujmy: orzechy i ziarna anyzu.


Dodajmy do nich pokrojona na kawalki skorke pomaranczowa i cynamon.
Do garnuszka wlewamy wody oraz cukier. Gotujemy do momentu, az utworzy nam sie lepki syrop. Wsypujemy do niego nasza mieszanke orzechowa i mieszamy.


Do plastikowej miski lub garnka wsypujmy make oraz syrop orzechowy. Zagniatamy ciasto. Jesli potrzeba dodajemy troche maki. Z ciasta formujemy dlugie, 1,5-2 centymetrowe ruloniki, ktore zamykamy na koncach. Rozkladamy je na blasze pokrytj papierem do pieczenia.


Ciasteczka pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Moja rada: po upieczeniu od razu wyjmijcie je z piekarnika i odstawcie do ostudzenia.

 Wiejskie ciasteczka z Toskanii