Wiejskie ciasteczka z Toskanii
Skladniki:- 250 gram maki
- 250 gram cukru
- 70 gram orzechow wloskich
- 40 gram kandyzowanej skorki pomaranczowej
- 10 gram ziaren anyzu
- 1 lyzka cynamonu
- 1 szklanka wody
W robocie kuchennym miksujmy: orzechy i ziarna anyzu.
Dodajmy do nich pokrojona na kawalki skorke pomaranczowa i cynamon.
Do garnuszka wlewamy wody oraz cukier. Gotujemy do momentu, az utworzy nam sie lepki syrop. Wsypujemy do niego nasza mieszanke orzechowa i mieszamy.
Do plastikowej miski lub garnka wsypujmy make oraz syrop orzechowy. Zagniatamy ciasto. Jesli potrzeba dodajemy troche maki. Z ciasta formujemy dlugie, 1,5-2 centymetrowe ruloniki, ktore zamykamy na koncach. Rozkladamy je na blasze pokrytj papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Moja rada: po upieczeniu od razu wyjmijcie je z piekarnika i odstawcie do ostudzenia.
Wiejskie ciasteczka z Toskanii