czwartek, 2 czerwca 2011

Benzone

A teraz troche slodkosci. Oczywiscie rodem z Toskanii. Ciasto nie jest skomplikowane w przygotowaniu, a smak jest naprawde dobry. Wspaniale dla naszych gosci, do polskiej cieplej herbatki. Oto przepis:

Benzone
Skladniki:
  • 4 jaja
  • 300 gram maki
  • 100 gram maki ziemniaczanej
  • 150 gram masla
  • pol szklanki mleka
  • 250 gram cukru
  • 2 lyzki proszku do pieczenia
  • starta skorka z 1 cytryny i 1 pomaranczy
  • 100 gram rodzynek
  • 50 gram owocow kandyzowanych
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Moczymy rodzynki w cieplej wodzie (przez pol godziny). Nastepnie osuszamy na sciereczce i mieszamy z 1 lyzka maki. Jaja miksujemy z cukrem na jednolita jasna mase. Dodajemy schlodzone, stopione maslo oraz rodzynki, starta skorke cytrynowa i pomaranczowa. Dokladnie mieszamy. Powoli dodajemy 2 rodzaje maki, proszek do pieczenia, owoce kandyzowane.


Mieszamy mikserem. Jesli ciasto jest zbyt geste, dodajemy mleko. Okragla forme wysmarowujemy maslem, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest juz suche, jesli na czubku jest jeszcze mokre, to oczywiscie przedluzamy czas pieczenia.


Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.