Wywiad z Roberta Cotogno, ktora kuchnie toskanska ma w jednym palcu:
- Czytelnicy zainteresowani sa zyciem w Toskanii. Pani urodzila sie w poblizu Arezzo, prawda?- Urodzilam sie w Rzymie, ale moja mama byla Toskanka. W wieku 7 lat wraz z cala rodzina przeprowadzilismy sie do Montevarchi, blisko Arezzo. Czuje sie Toskanka.
-Przez te wszystkie lata jak zmienilo sie zycie? Mam na mysli jedzenie. Co jadlo sie kiedys, a co je sie teraz?
-Wszystko jest inne. Kiedys jadlo sie duzo baccalà (dorsza), trippe (flaki), fasole, ciecierzyce. My bylismy zawsze w domu, wiec gotowalismy baccalà, spezzatino (danie miesne), cielece pluca z sercami w sosie z pomidorami i z polenta. Teraz juz sie tego nie je, gdyz potrzeba jest zbyt duzo czasu do ich przyrzadzenia. Je sie rzeczy konfekcjonowane, mrozonki. Z miesa: kurczaka, indyka lub kupuje sie hamburgery do usmazenia.
-Zazwyczaj co przygotowuje do jedzenia? Szybkie dania czy bardziej wyszukane?
-Obecnie szybsze dania, natomiast w niedziele bardziej wyszukane. Na przyklad pieczona rybe, do srodka ktorej wkladam swiezy rozmaryn i szalwie oraz kawalek cytryny, sol oraz pieprz. Nastepnie przygotowuje rowniez spaghetti z malzami.
-Czy ma Pani jakas potrawe, ktora przygotowuje czesto?
Tak, to kurczak na grilu. Podaje go z frytkami oraz zielona salata.
- Wedlug Pani wieczorem powinnismy jesc rzeczy ciezko strawniejsze natomiast na obiad lzejsze czy na odwrot? Jak je sie w Toskanii?
- Wedlug mnie wieczorem powinno jesc sie lzej (ryz, polente z oliwa i serem grana).
-Kawa w zyciu Wlochow. Czy Pani pije kawe? Ile razy i jaka?
-Kawe pije tylko raz dziennie, po obiedzie. Natomiast rano pije kawe zbozowa.
-Czy przygotowuje Pani tylko potrawy toskanskie lub wloskie? Czy gotuje pani uzywajac zagranicznych przepisow?
Zagranicznych nie, tylko wszystkie toskanskie. Z toskanskich najczesciej kurczaka na grilu, krolika z czarnymi oliwkami. Natomiast kiedy przyjda do mnie wnuczeta pieke pizze Margherite.