Gdybyscie sami chcieli przyrzadzic to danie, to mam bardzo fajny przepis:
Tortellini z sosem mięsnym
Składniki na ciasto:
- 200 gram mąki
- 2 jaja
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 100 gram schabu
- 100 gram surowej szynki
- 100 gram mortadeli (najlepiej z Bolonii)
- 150 gram parmezanu
- 1 jaja
- szczypta gałki muszkatołowej
Pozostałe składniki:
- 1 litr rosołu mięsnego
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Według tradycyjnego przepisu schab przez 2 dni powinien „leżeć” posypany solą, rozmarynem i drobno skrojonym czosnkiem. Można jednak ominąć tę część przepisu i rozpocząć od gotowania schabu w wodzie z dodatkiem masła. Kiedy mięso będzie ugotowane mielimy je lub tniemy na bardzo drobne kawałeczki. Czynność powtarzamy z szynką i mortadelą. Mieszamy mięsa, dodajemy jajo, starty parmezan i odrobinę gałki muszkatołowej. Farsz odkładamy do lodówki na 24 godziny.
Ze składników podanych powyżej zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i tniemy je na kwadraciki o wymiarach 4 cm * 4 cm. Na środku każdego kwadracika kładziemy łyżeczkę farszu. Formujemy tortellini. Gotujemy je w osolonej wodzie. Gotowe wlewamy do rosołu i podajemy do spożycia.