Wczoraj wlozylam czosnek do zalewy octowej i teraz musi sobie w niej poplywac przez dwa dni.
Natomiast cukinie w oliwie zrobilam bardzo szybko, w dwie i pol godzinki bylo po sprawie!
Oto przepis:
Cukinie w oliwie
Skladniki:
35 malych, mlodych cukinii
okolo 300 - 400 ml oliwy z oliwek
1 "bukiet" natki pietruszki
2-3 zabki czosnku
pol litra octu winnego (z bialego wina)
80-100 gram soli
czarny pieprz w "kulkach" (niezmielonego)
Przygotowanie:
Cukinie dokladnie myjemy i przecinamy na cztery czesci.
Przekladamy do durszlaka, pod ktory wkladamy talerz. Cukinie posypujemy sola (ja dosypalam " na oko", jedna mala garsc) i odczekujemy 2 godziny, az pusci z niej sok.
Po uplywie czasu pluczemy cukinie pod biezaca woda.
Do garnka wlewamy pol litra octu i pol litra wody oraz dosypujemy 40 - 50 gram soli. Kiedy zacznie wrzec, wrzucamy nasze cukinie i gotujemy je 4-5 minut.
Nastepnie odcedzamy. Wysuszamy cukinie (moze byc sciereczka kuchenna lub papierowym recznikiem kuchennym). Odkladamy do ostygniecia.
Obtaczamy je w drobno pokrojonej natce pietruszki i czosnku.
Do slioka wrzucamy troche pieprzu w "kulkach" i ukladamy slupki cukinii. Calosc zalewamy oliwa z oliwek.
Sloiki zakrecamy oraz pasteryzujemy.
Notka: Chcialam zaznaczyc, ze przepis nie jest toskanski tylko ogolnie - wloski.
A a się zastanawiałam w ubiegłym roku co zrobię z ogromna ilością cukinii :) Rozdałam niestety sporo...
OdpowiedzUsuńW tym roku będę miała mniej, ale...z przyjemnością wypróbuję Olu Twój przepis :)
Dziękuję!
Musi byc smaczne, uwielbiam mlode cukinie w sałatce na surowo. Maja teki orzechowy posmak. Robilam duszone w sloiczkach. Teraz czas na Twoj przepis. Logiczny aczkolwiel mi wczesniej niznany.
OdpowiedzUsuńOlu, a wagowo ile mniej wiecej jest tej cukinii? Wlasnie ja robie, ale raczej "na oko", bo moje cukinie nie sa az tak male, jak Twoje...
OdpowiedzUsuń