Kapusta w oliwie
Oryginalny tekst:Postaw na gaz garnek z woda. Zagotuj i wlej oliwe oraz wsyp sol. Miej dobra kapuste, umyj cale liscie i wloz do garnka; gotuj jak chcesz i jak lubisz. Kiedy przyjdzie czas, w polowie gotowania, dodaj natke pietruszki i czosnek. I wiedz, ze wszystkie dania, ktore odpoczely sa lepsze do zjedzenia.
Cavolo castigato con olio
Przepis przelozony na jezyk wspolczesnego gotowania:
Skladniki:
1 kg kapusty
duzy peczek natki pietruszki
2 zabki czosnku
2-3 lyzki oliwy z oliwek
sol do smaku
Proste skladniki: kapusta, natka pietruszki i czosnek
Przygotowanie:
Zagotowujemy wode w garnku. Dodajemy do niej sol oraz oliwe. Umyte liscie kapusty tniemy na nieregularne kwadraty. Gotujemy 15 minut.
Nastepnie dodajemy do nich posiekana natke pietruszki oraz drobno pokrojone zabki czosnku.
Gotujemy nastepne 15 minut, az kapusta bedzie miekka. Odcedzamy wode i podajemy.
Danie jest prosciusienkie. A smak moze zdziwic. Naprawde polecam!
Oryginalna receptura tez calkiem zrozumiala:)
OdpowiedzUsuńRzeczywiscie oryginalny przepis niczym nie rozni sie od wersji wspolczesnej.Mnie zadziwia tylko fakt posiadania gazu w XIV wiecznej kuchni...
OdpowiedzUsuńI zgadzam sie z teza,ze niektore potrawy sa lepsze nastepnego dnia.Zwlaszcza zupy.
masz racje Aniu, ze gazu nie bylo, gotowalo sie w kociolku na ogniu lub przy kominku.moj blad w tlumaczeniu, przepraszam, myslalam juz o wspolczesnosci...
OdpowiedzUsuńMoj maz wymysil podobne danie, tyle ze wyjmuje kapuste /z garnka po ugotowaniu/ i zapieka posypujac serem i koperkiem i galka lub rozmarynem . Wprawdzie kapusta to nie koniecznie to co lubie najbardiej, ale takie danie smaczne jest.
OdpowiedzUsuńNie wegetarianie dodają wiecie co.
Mazenko, Ty chyba juz nie pierwszy raz opowiadasz o mezu i jego kulinarnych umiejetnosciach. masz wspanialego kucharza w domu! cudnie!
OdpowiedzUsuń