Tym razem podarowal mi swoj domowy przepis na makaron z ziemniakami. Postanowilam go przyrzadzic, zeby przekonac sie ze naprawde jest taki dobry.
Oto przepis:
Pasta e patate pana Paolo
Skladniki na 4 osoby:
3 ziemniaki
400 gram malego makaronu
1 czerwona cebula
200 ml sosu pomidorowego
4 lyzki oliwy z oliwek
sol
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy oraz kroimy na kwadraciki. Na rozgrzanej patelni polanej oliwa z oliwek podsmazamy pokrojona na kawaleczki cebule. Dodajemy soli. Kiedy cebulka sie zarumieni, wrzucamy ziemniaki, a po 5 minutach sos pomidorowy oraz 1 szklanke wody. Gotujemy do momentu kiedy ziemniaki beda ugotowane. Odcedzamy je i odkladamy na talerzu. Nastepnie na gotujaca sie wode pomidorowo-cebulowa wrzucamy makaron i gotujemy go wedlug przepisu na opakowaniu. Odcedzamy z wody wraz cebula i dodajemy ugotowane ziemniaki.
Ciekawe zestawienie, wiem że Włosi traktują ziemniaki jak warzywo, a nie jako danie główne. Będąc w Rzymie skusiłam się na pizze z ziemniakami, pycha. Czy jest szansa na zdjęcie gotowej potrawy? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTak, oczywiscie, zdjecie zostanie dodane, tylko w pozniejszym terminie. Za co przepraszam, ale nadrobie zaleglosci! pozdr.,A.
OdpowiedzUsuń