Strony

sobota, 10 marca 2012

Wspolne kucharzenie

Wraz z Ania, blogerka kulinarna z Kuchennymi drzwiami (swietny blog z wieloma przepisami i smakowitymi zdjeciami!), postanowilysmy przyrzadzic ta sama potrawe. Ja we Wloszech, Ania w Polsce. Oto moja relacja i przepis:

                                      Fenkuly w beszamelu:
Skladniki na 4 osoby:
5-6 fenkulow
50 gram masla
50 gram maki
0,5 litra mleka
galka muszkatolowa
bulka tarta
2 lyzki oliwy z oliwek
sol i pieprz

Przygotowanie:
Pokroic fenkuly na grube kawalki.


Gotowac w osolonej wodzie.


Wyjac jak beda jeszcze lekko twardawe.


Przygotowac sos beszamelowy:
Rozpuszczamy maslo, do ktorego dodajemy make.  Zdejmujemy z ognia i mieszamy, tak by nie utworzyly sie grudki.Stawiamy sos na ogniu, dolewamy mleka i mieszamy az sos bedzie gesty. NA koncu dodajemy sol,pieprz i galke muszkatolowa.
Zaroodporna forme smarujemy oliwa z oliwek oraz posypujemy tarta bulka.   Kladziemy gotowane fenkuly. Polewamy sosem beszamelowym i posypujemy swiezo zmielonym pieprzem.


Pieczemy 5 minut w temperaturze 250 stopni. Wylaczamy piekarnik, danie posypujemy tarta bulka oraz wkladamy jeszcze raz na 5 minut do (zgaszonego) piekarnika.


Podajemy gorace.
Smacznego i milego weekendu Wam wszystkim zycze!

4 komentarze:

  1. Olu,dziękuję za wspólne chwile w kuchni.
    Było pysznie!
    Mam nadzieję,że do następnego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, ja tez bardzo serdecznie dziekuje. Chcialam dodac komentarz u Ciebie na blogu, ale jakos nie wyskakuje ta fukcja przy tym poscie. Chcialam napisac, ze moje zdjecia "kucaja" przy Twoich. Wyszedl Ci wspanialy beszamel, mniam mniam! Zbliza sie pora obiadowa, wiec ponownie udaje sie do kuchni. pozdr.,A.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się to danie, a że jestem fanką Włoch i wspaniałej kuchni włoskiej to tym bardziej :).
    Wspólne gotowanie zbliża, to fakt:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietne danie i swietny pomysl na gotowanie bez granic.

    OdpowiedzUsuń