Strony

piątek, 13 lipca 2012

Toskanska tarta z serem ricotta

Wczoraj mialam specjalnych gosci: dwie czytelniczki Slodkich pieczonych kasztanow. Chcialam przyjac je jak najlepiej. Stad postanowilam upiec sympatyczne, toskanskie ciasto. Oto przepis:

Crostata di ricotta

Skladniki:
500 gram sera ricotta
100 gram cukru
4 jaja plus 1 bialko
starta skorka z 1 cytryny
50 gram kandyzowanego cedru (ja nie mialam i dodalam kandyzowana skorke cytrynowa)
100 gram rodzynek
1 lyzka rumu
100 gram obranych migdalow i zmiksowanych

Skladniki na kruche ciasto:
200 gram maki
2 zoltka
70 gram masla
100 gram cukru
szczypta soli


Przygotowanie:

Ze skladnikow zagniesc ciasto.


Oblozyc folia aluminiowa i wlozyc na godzine do lodowki.
Ze skladnikow przygotowac mase serowa: wszystko razem zmiksowac na jednolita mase.


Okragla forme do ciasta wysmarowac maslem. Spod i brzegi wylozyc ciastem.


Wlac mase serowa.


Piec 40-45 minut w 180 stopniach.
Tuz przed podaniem na stol posypac tarte cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. pyszna również z sosem z malin lub truskawek polecam
    www.okiemjadwigi.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio zakupiłam troszkę za dużo ricotty, chętnie więc zapiszę sobie przepis;)

    OdpowiedzUsuń