- Wspaniale nadaje sie do smazenia - odpowiedziala mi.
Od tamtej pory "chodzi za mna" smazona szalwia.
W eko - skrzyneczce od rolnika znalazlam bukiet szalwi z ogromnymi liscmi.
- Nadszedl moment smazenia - zdecydowalam.
Szalwia po toskansku
Skladniki:
25-30 duzych lisci szalwi
1 jajo
5-6 lyzek maki
100 ml mleka
sol
olej do smazenia
Przygotowanie:
Liscie szalwi dokladnie myjemy.
Rozbijamy jajo, roztrzepujemy je z mlekiem oraz szczypta soli.
Kazdy lisc obtaczamy w jajku, a nastepnie w mace.
Wrzucamy na goracy olej. Smazymy z jednej i drugiej strony.
Kiedy nasza panierka nabierze brazowawego koloru, wyjmujemy szalwie na talerz wylozony papierowym recznikiem.
Od razu podajemy do jedzenia.
Szalwia po toskansku