Marmellata d'uva
Skladniki na 2 sloiczki po 150 gram:
500 gram winogron
200 gram cukru (ja uzylam trzcinowego)
pol cytryny
Przygotowanie:
Kulki winogron wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i sok z wycisnietej polowki cytryny.
Gotujemy na bardzo wolnym ogniu. Zgniatamy kulki winogron widelcem, tak by wylecial z nich miazsz. W oryginalnym przepisie bylo napisane, by wylawiac skorki plywajace po wierzchu.
Ja tego nie zrobilam, gdyz uwazam, ze dzem ze skorkami jest tak samo dobry, jak bez.
Dzem gotujemy do momentu, kiedy bedzie gestawy. Wlewamy go do sloikow i pasteryzujemy.
Ciekawe, cos podobnego kojarzy mi sie z Grecja. Musi byc baaardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńMysle, ze bedzie wspaniale do dojrzalych serow, pozdrawiam :)
UsuńDzem wyglada cudownie, wyobrazam sobie jak wspaniale musi smakowac... A do serow bedzie naprawde wysmienitym dodatkiem!
OdpowiedzUsuń