Wloskie ciasteczka z nutella
Skladniki:500 gram maki
150 gram cukru
120 gram miekkiego masla
1 cytryna
3 jaja
1 lyzka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
nutella - mniej wiecej pol sloika
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Wyrabiamy kruche ciasto z: maki, cukru, masla, jaj, proszku do pieczenia, cukru waniliowego oraz startej skorki z cytryny. Ostawiamy do lodowki na pol godziny (ciasto owijamy w celofan). Nastepnie dzielimy je 4 czesci i kazda z nich rozwalkowujemy. Wykrawamy kolka (wielkosc zalezy od was).
Na jednym kolku kladziemy troche nutelli, ciastko zamykamy drugim kolkiem, dokladnie lepimy brzegi, zeby czekolada nie wyplynela podczas pieczenia.
Pieczemy przez maksimum 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Biscotti alla nutella
Teraz juz wiem,ze brakowalo mi do szczescia nutelli...
OdpowiedzUsuńKupie duuuzy sloik,nie wiem ile to kalorii,wiem ile endorfiny.
Dziekuje i pozdrawiam
o nie!! uwielbiam nutellę, mam tuzin małym pojemników po nutelli, które służą mi jako szklanki dla gości :)
OdpowiedzUsuńdo herbatki jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńodkrylas Malgosiu jedno z ciastek, ktore beda na spotkaniu! pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńOoooo nie! Nie ma mowy! Tym razem sie nie poddam :D przez ciebie bede gruba, jak beczka
OdpowiedzUsuńno co Ty Malgosiu! male ciasteczko jeszcze nikomu nie zaszkodzilo. a bioderka kontrolujemy, ja tez!
OdpowiedzUsuńA te ciasteczka to ja zjadlam z checia i z przerazeniem patrze, ze jeszcze zostaly i bede je jadla i bede kraglutka, kraglutenka :)
OdpowiedzUsuńWez je jutro do Florencji, poczestuj znajomych. Myslalam, ze bedzie nas wiecej stad upieklam "hurtowo". Pozdr.
OdpowiedzUsuń