piątek, 2 grudnia 2011

Ciasteczka z nutella

Dostalysmy w prezencie sloik nutelli. Poszperalysmy troche w przepisach i znalazysmy wloski przepis na ciasteczka z nutella. Wspanialy pomysl, by ugoscic naszych gosci!

Wloskie ciasteczka z nutella
Skladniki:
500 gram maki
150 gram cukru
120 gram miekkiego masla
1 cytryna
3 jaja
1 lyzka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
nutella - mniej wiecej pol sloika
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Wyrabiamy kruche ciasto z: maki, cukru, masla, jaj, proszku do pieczenia, cukru waniliowego oraz startej skorki z cytryny. Ostawiamy do lodowki na pol godziny (ciasto owijamy w celofan). Nastepnie  dzielimy je 4 czesci i kazda z nich rozwalkowujemy. Wykrawamy kolka (wielkosc zalezy od was).


Na jednym kolku kladziemy troche nutelli, ciastko zamykamy drugim kolkiem, dokladnie lepimy brzegi, zeby czekolada nie wyplynela podczas pieczenia.


Pieczemy przez maksimum 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.

 Biscotti alla nutella

8 komentarzy:

  1. Teraz juz wiem,ze brakowalo mi do szczescia nutelli...
    Kupie duuuzy sloik,nie wiem ile to kalorii,wiem ile endorfiny.
    Dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. o nie!! uwielbiam nutellę, mam tuzin małym pojemników po nutelli, które służą mi jako szklanki dla gości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. odkrylas Malgosiu jedno z ciastek, ktore beda na spotkaniu! pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooooo nie! Nie ma mowy! Tym razem sie nie poddam :D przez ciebie bede gruba, jak beczka

    OdpowiedzUsuń
  5. no co Ty Malgosiu! male ciasteczko jeszcze nikomu nie zaszkodzilo. a bioderka kontrolujemy, ja tez!

    OdpowiedzUsuń
  6. A te ciasteczka to ja zjadlam z checia i z przerazeniem patrze, ze jeszcze zostaly i bede je jadla i bede kraglutka, kraglutenka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wez je jutro do Florencji, poczestuj znajomych. Myslalam, ze bedzie nas wiecej stad upieklam "hurtowo". Pozdr.

    OdpowiedzUsuń