czwartek, 21 kwietnia 2011

Schiacciata di Pasqua

Kilka dni temu wykonalam drozdzowe ciasto przygotowywane w Toskanii w okresie Wielkanocnym. Podziele sie z Wami przepisem. Ciasto nazywane jest Schiacciata di Pasqua lub Schiaccia di Pasqua.

Schiacciata di Pasqua
Skladniki:
  • 500 gram maki
  • 250 gram cukru
  • 80 gram masla
  • 5 jaj
  • 30 gram drozdzy piwnych
  • 5 lyzek kandyzowanej skorki pomaranczowej
  • 40 gram rodzynek
  • 2 lyzki ziaren anyzu

Przygotowanie:
W polowie szklanki z ciepla woda rozpuszczamy drozdze, dodajemy 2 lyzki maki i odstawiamy chwile do wyrosniecia. Wyrosniete drozdze wlewamy do pozostalej maki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 2 godziny (przykrywamy sciereczka). Nastepnie dodajemy roztopione maslo, 4 jaja, cukier,starte w mozdziezu ziarna anyzu, skorke pomaranczowa, rodzynki i na nowo zagniatamy ciasto.

Odstawiamy do wyrosniecia na 2-3 godziny. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym zoltkiem.Ciasto wkladamy do formy wysmarowanej maslem i pieczemy okolo 30 minut w temperaturze 180 stopni.