wtorek, 21 sierpnia 2012

Zupa orzechowa

Po Krolewnie Sniezce i Kopciuszku przyszedl czas na Rapunzel.


Film obejrzalysmy juz nie wiem ile razy. Ku memu zainteresowaniu w filmie mowa jest o zupie orzechowej, ktora uwielbia glowna bohaterka. Nie trzeba bylo duzo szperac w internecie by znalezc na nia przepis. Oto on:

Zuppa di nocciole
Skladniki:
100 gram orzechow laskowych
1 gruszka lub 1 jablko
3 marchewki
2 ziemniaki
3 lyzki oliwy z oliwek
500 ml wywaru z warzyw
sol i pieprz

Zupa orzechowa Rapunzel

Przygotowanie:
Na patelni polanej oliwa z oliwek podsmazyc pokrojone na kawalki jablko lub gruszke.


Zmiksowac orzechy i dodac je wraz z warzywami (pokrojonymi na kawalki) na patelnie.
















Dolac wywar warzywny i gotowac na malym ogniu przez okolo 50 minut - 1 godzine. Byc moze bedziecie musieli dodac jeszcze troche wywaru (ewentualnie przegotowanej wody).


Zupe zmiksowac, dodac soli i pieprzu. Podawac polana oliwa z oliwek i kilkoma orzechami w calosci.


Moj maz uwaza, ze zupa bylaby rownie dobra z dodatkiem swiezego rozmarynu. Mysle, ze ma racje. Nastepnym razem do gotowania dodam wiec troche rozmarynu.